Seva na sve strane! Rusija počela intenzivno bombardovanje, posle ovoga mogu ostati samo ruševine (VIDEO)

22.05.2024

10:01

0

Rusko ministarstvo obrane još nije zvanično saopštilo zbog čega je toliko intenzivno gađalo ovo mesto

Seva na sve strane! Rusija počela intenzivno bombardovanje, posle ovoga mogu ostati samo ruševine (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/SythUK

Rat u Ukrajini trenutno prolazi kroz izuzetno intenzivnu fazu, a Rusija nezaustavljivo napreduje na bojnom polju pošto je pažnja Zapada donekle splasnula u poslednjih nekoliko meseci.

Borbe se vode duž stotina kilometara fronta, a nepredvidivi upadi ruskih snaga preko granice i napredovanje prema Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini, dodatno su pojačali intenzitet sukoba.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak granatiranja sela Belogorivke u Lugansku, gde su ruske snage ispalile veliki broj projektila. Napad je navodno izvršen korišćenjem velikog broja višecevnih raketnih bacača "Grad" i TOS.

Portal 24sedam nije mogao nezavisno da utvrdi autentičnost snimka.

Rusko ministarstvo obrane još nije zvanično saopštilo zbog čega je toliko intenzivno gađalo ovo mesto, ali se pretpostavlja da se u njemu nalaze utvređenja ukrajinske vojske i vojna oprema čije je uništenje jedan od ciljeva specijalne vojne oparacije.

Pored standardnog granatiranja, Rusija je poslednjih meseci počela da koristi takozvane klizne bombe, jeftino, ali veoma razorno oružje, kako bi pojačala napredak. Procenjuje se da je tokom jedne nedelje napada na ukrajinski grad Vovčansk, blizu granice u Harkovskoj oblasti, bačeno više od 200 takvih bombi.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je samo u martu bačeno 3.000 kliznih bombi.

Prema nedavnom izveštaju Centra za analizu evropske politike (CEPA), ove bombe su bile ključne u zauzimanju nekada utvrđenog i strateški važnog grada Avdejevke u februaru.

Sada ruske snage koriste klizne bombe za napade na severni grad Harkov, protiv kojih se Ukrajina do sada ne toliko uspešno branila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike