EU odustala od zaplene zamrznute ruske imovine: Borelj otkrio čega se plaše

24.04.2024

13:21

0

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine EU i G7 su zamrznule skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra

EU odustala od zaplene zamrznute ruske imovine: Borelj otkrio čega se plaše
Copyright Profimedia

Evropska unija neće "za sada" zapleniti zamrznutu rusku imovinu kako bi vojno podržala Ukrajinu zbog nedostatka jasnoće u pravnim pitanjima u vezi sa tim, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ranije tog dana najveća politička grupa u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija, pozvala je blok da zapleni svu zamrznutu rusku imovinu radi finansiranja reparacija za Ukrajinu nakon subotnjeg glasanja Predstavničkog doma američkog Kongresa o usvajanju nacrta zakona koji predviđa konfiskaciju zamrznute imovine Rusije.

- Za sada nećemo uzeti kapital, jer nije dovoljno jasno šta možemo, a šta ne možemo - rekao je Borelj na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine EU i G7 su zamrznule skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra (320,8 milijardi dolara).

EU od tada mesecima raspravlja o načinima korišćenja zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine. Evropska centralna banka upozorila je da bi to dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute i založila se za gledanje dalje od tog izolovanog sukoba.

Moskva je u više navrata govorila da svaki pokušaj konfiskacije zamrznute ruske imovine predstavlja eksproprijaciju imovine i kršenje međunarodnog prava. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Sputnjik da će Rusija učiniti sve da vrati zaplenjenu imovinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike