Orban nikad brutalniji: Zapad pokušava da pobedi Rusiju na bojnom polju, ali da se ne umeša u sukob, nego da ginu Ukrajinci

21.06.2024

16:13

0

O mnogim temama mađarski premijer izneo je stav koji se razlikuje od zapadnog narativa

Orban nikad brutalniji: Zapad pokušava da pobedi Rusiju na bojnom polju, ali da se ne umeša u sukob, nego da ginu Ukrajinci
Copyright AP Photo/Denes Erdos

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da zapadni svet, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, nastoji da porazi Rusiju bez direktnog uplitanja u sukob, prepuštajući Ukrajincima da ratuju.

- Zapad je želeo da iskoristi ovu priliku kako bi oslabio i potom porazio Rusiju, umesto da izoluje sukob i smanji posledice rata, što je stav koji Mađarska zastupa - izjavio je Orban tokom posete Nemačkoj, prema izveštaju agencije MTI.

Takođe se dotakao pitanja članstva Ukrajine u NATO-u, napominjući da Rusi ne žele da žive "rame uz rame" sa zemljom članicom Alijanse.

Ocenio je i da je beznadežno očekivati da Ukrajina dobije rat.

Dodao je da su do sada stotine hiljada ruskih i ukrajinskih vojnika izgubile živote, a da će milioni dece "odrasti u istočnom delu Evrope" bez oca ili sa ocem koji je postao invalid zbog posledica rata.

- Biće to generacija u strašnom stanju, sa životnim standardom koji će godinama zaostajati za ostatkom Evrope uprkos obećanoj rekonstrukciji - dodao je Orban.

Profimedia
 

Što se tiče Mađarske, istakao je da građani ne žele da se njihova zemlja uključi u rat.

- Postignut je dogovor sa generalnim sekretarom NATO-a da Mađarska neće učestvovati u misiji NATO-a u Ukrajini ni novcem, ni oružjem, ni vojnicima - rekao je on.

Orban je opisao Mađarsku kao "ostrvo mira" u pogledu javne bezbednosti, socijalne sigurnosti i rata.

- Trenutno pritisak na Mađarsku da se uključi u rat ne dolazi iz NATO-a već iz Evrope. Ta bitka mora da se vodi u Briselu - napomenuo je Orban.

Uz to je dodao da šef Evropske narodne partije Manfred Veber ima samo jedan cilj, a to je da "nanese štetu Mađarskoj".

- Sprečili smo ga da 2019. godine postane predsednik Evropske komisije. Sve dok je on na toj poziciji, možemo biti sigurni da je na čelu Evropske narodne partije antimađarski lider - zaključio je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike