Evropska unija uvela 14. paket sankcija Rusiji: Obuhvata i ograničenja za tečni prirodni gas, ali i to su izgleda prazne priče

20.06.2024

13:44

0

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da će ovaj paket dodatno uskratiti Moskvi pristup ključnim tehnologijama

Evropska unija uvela 14. paket sankcija Rusiji: Obuhvata i ograničenja za tečni prirodni gas, ali i to su izgleda prazne priče
Copyright Profimedia

Ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili su se da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Ovaj paket uključuje prve mere ograničenja izvoza ruskog tečnog prirodnog gasa (TPG) u EU, saopštilo je Belgijsko predsedništvo EU na Iksu.

Novi paket sankcija donet je kao odgovor na "rusku agresiju protiv Ukrajine", kako je navedeno u saopštenju. Paket predstavlja nove ciljane mere koje pojačavaju uticaj postojećih sankcija tako što zatvaraju "rupe" koje omogućavaju zaobilaženje sankcija.

- Ovaj paket pruža nove ciljane mere i povećava uticaj postojećih sankcija tako što zatvara rupe u zakonu - izjavio je predstavnik belgijskog predsedništva EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da će ovaj paket dodatno uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama.

- To će Rusiji oduzeti dalje energetske prihode - naglasila je.

Trenutno su evropske luke u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji glavne ulazne tačke za isporuke TPG-a sa ruskog poluostrva Jamal. Neke od ovih luka su ključna čvorišta za ponovni izvoz TPG-a u zemlje poput Turske, Kine i jugoistočne Azije.

Profimedia
Ursula fon der Lajen

Dok je Mađarska zapretila vetom na paket zbog svog protivljenja ruskim energetskim sankcijama, Nemačka je bila poslednja koja se protivila uključivanju "klauzule bez Rusije" zbog straha da bi mogla da naškodi nemačkim preduzećima.

Novim merama lukama u EU biće zabranjeno da preprodaju ruski TPG, a finansiranje planiranih ruskih terminala za TPG na Arktiku i Baltiku biće blokirano.

Međutim, neki stručnjaci za tržište gasa sumnjaju u opipljiv uticaj ovih mera, jer Evropa i dalje kupuje ruski gas. Briselski portal piše da pretovar iz luka EU u Aziju čini samo 10 odsto ukupnog ruskog TPG izvoza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike