Ukrajina je sve sumnjivija: Slovački mediji istražuju povezanost Kijeva sa napadom na Roberta Fica

22.05.2024

15:07

0

Zvaničnici i dalje nisu pominjali nijednu državu, ali portali i novine jesu

Ukrajina je sve sumnjivija: Slovački mediji istražuju povezanost Kijeva sa napadom na Roberta Fica
Copyright Profimedia

Slovački premijer Robert Fico upucan je prošle srede nekoliko puta nakon što je napadač ispalio pet hitaca u njegovom pravcu. Hitno je prevezen u bolnicu gde je i dalje u stabilnom, ali kritičnom stanju, iako je saopšteno da je van životne opasnosti.

Povezanost napada sa Ukrajinom

U poslednjih nekoliko dana slovački mediji spekulišu o potencijalnoj povezanosti Ukrajine sa atentatorom koji je prošle nedelje pokušao da ubije slovačkog premijera Roberta Fica.

Prvobitno je objavljeno da je 71-godišnji penzioner Juraj Cintula delovao kao "vuk samotnjak" kada je četiri puta pucao u premijera, ali su vlasti u Slovačkoj kasnije saopštile da razmatraju "verovatniji" scenario da on radi sa grupom.

Istraga i sumnje oko napada

- Čini se verovatnije da je napad koordiniran sa nekom grupom. Radimo sa činjenicom da to nije bio usamljeni napadač, već da se iza njega nešto dešava, što pokušavamo da razjasnimo - rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok u utorak na slovačkoj televiziji.

Komentari su usledili nakon što su slovačke vlasti otkrile da su Cintulina komunikacija i istorija izbrisani sa Fejsbuka četiri sata nakon napada i da su to uradili on ili njegova supruga, koji su opisani kao "tehnički nepismeni".

Zamenik slovačkog premijera Robert Kalinjak rekao je da je ubica komunicirao sa onlajn zajednicom i da im pričao o planovima, ali da je nejasno da li je grupa trebalo da bude duhovita ili zlonamerna, pošto su neki korisnici ismevali Cintulin plan.

Printscreen/Facebook/Lenks Mocho
Juraj Cintula

Žena za koju se sumnja da je Cintulina supruga viđena je u pritvoru policije, iako iz izveštaja nije jasno da li je privedena ili zadržana radi zaštite. Njeno ime nije objavljeno. Kružile su glasine o njoj, ali slovačke vlasti nisu potvrdile njihovu istinitost, naglašavajući samo da je istraga u toku.

Kriva je Ukrajina?

Slovački mediji počeli su da se pitaju da li bi zemlja koja ima najviše razloga da bude ljuta na Fica mogla da bude umešana. Fico je izabran na osnovu obećanja da će prekinuti pomoć svoje zemlje Ukrajini, što je i ispunio nakon što je izabran.

- Prethodna slovačka vlada bila je u potpunosti uključena u pomoć Ukrajini. Poslali su oružje, avione, tenkove, artiljeriju vredne stotine miliona dolara - sve što su imali samo su otpremili, bez ikakvih pitanja. Kada je Fico došao na vlast prošle jeseni, rekao je "ne, ja ću ovo zaustaviti" i to je i učinio - objasnio je politički analitičar i novinar Nebojša Malić za Sputnjik.

Pišući za SIA News, kolumnista Lukas Leiroz pozvao je na istragu spoljne umešanosti.

Radovan Stoklasa/TASR via AP
 

- Neophodno je istražiti da li je bilo međunarodne umešanosti i da li su strani agenti finansirali napad ili na bilo koji način uticali na njega. Znajući da postoje grupe zainteresovane za uklanjanje Fica, moguće je da iza toga stoji velika zavera - napisao je Leiroz, podsećajući na terorističke napade za koje se sumnja da su povezani sa Ukrajinom, poput masakra u Krokus siti holu i bombardovanja ruske ambasade u Brazilu.

Leiroz takođe napominje da su se svetski lideri koji su se protivili finansiranju Ukrajine našli na ozloglašenoj ukrajinskoj listi za odstrel "Mirotvorets", uključujući brazilskog predsednika Luisa Injasija Lulu da Silvu.

- Znajući da Kijev otvoreno želi da ubija "proruske" političare, slovačke vlasti moraju proširiti svoju istragu van granica zemlje - zaključio je Leiroz.

Leiroz nije jedini sugerisao da je strelac bio pod uticajem spoljne grupe. Pišući za slovački list Skspravi norveški analitičar Stefan Karganović okrivio je "globaliste" i "Projekt Ukrajina" za pucnjavu, napominjući da teorija "vuka samotnjaka" odražava zvaničnu priču o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija.

Jan Kroslak/TASR via AP
 

- Možda ćemo uskoro videti kako će se ovo užasno objašnjenje tipa Džeka Rubija odigrati dok slovačke vlasti pritiskaju svoju istragu - upozorio je.

Džek Rubi je osuđen za ubistvo Lija Harvija Osvalda, navodnog "usamljenog revolveraša" koji je uhapšen zbog pucanja u Kenedija, ali je umro pre nego što mu je suđeno.

Političke implikacije napada

- Kako se pozicija kolektivnog Zapada urušava, svi evropski lideri koji bi mogli da razmisle o pogrešnim koracima ili unapređenju interesa svojih nacija pre nego što poslušno slede naređenja upozoreni su - tvrdi Karganović.

Ako postoji veza između Cintule i Ukrajine, to bi nesumnjivo imalo ogromne implikacije na svetsku scenu, potencijalno uzdrmavši NATO.

- Bilo bi pomalo ironično i urnebesno u isto vreme da se Bratislava pozove na član pet (koji zahteva od NATO-a da zaštiti saveznika koji je napadnut) i kaže: "Napala nas je Ukrajina. Hoće li NATO pomoći da nas zaštiti?" NATO bi bio obavezan da nešto uradi, ali ovo je isti savez koji naoružava Ukrajinu do zuba - istakao je Malić, ne znajući definitivan odgovor na ovu dilemu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike