Šta znači odluka EU o zamrznutoj ruskoj imovini: Moskva ih upozorila, a evo zbog čega ne smeju ni da pomisle na zaplenu

25.05.2024

09:13

0

Šta znači odluka EU o zamrznutoj ruskoj imovini: Moskva ih upozorila, a evo zbog čega ne smeju ni da pomisle na zaplenu
Copyright Profimedia

Analitičar za međunarodne odnose i bezbednost Mark Sleboda razgovarao je o kontroverznom planu Zapada da iskoristi kamatu na zamrznutu rusku imovinu za finansiranje Ukrajine.

Sleboda je objasnio da su zapadne vlade, suočene sa pravnim izazovima u potpunoj zapleni ruske imovine, odlučile da iskoriste kamatu ostvarenu od ove imovine. Ova strategija ih, smatraju, izlaže manjoj pravnoj odgovornosti.

- Prava razlika je u tome koliko oni veruju da će biti pravno odgovorni pred stranim sudovima za krađu toga - rekao je Sleboda za Sputnjik.

Primarno su zabrinuti zbog svoje ranjivosti na sudovima van Evrope, kao na primer u jugoistočnoj Aziji, gde bi Rusija mogla da podnese tužbe za povrat svoje imovine.

Uprkos tome, Rusija traži pravne puteve da povrati svoju zamrznutu imovinu. Međutim, Sleboda je primetio da presedani napravljeni prošlim postupcima Zapada, kao što je zamrzavanje iranske imovine, čine ovu bitku izazovnom.

Profimedia
 

- Došli smo do nivoa nekažnjivosti gde je opšte prihvaćeno kroz presedan da Zapad ima zakonsko pravo da zamrzne imovinu jer to nije zaplena - rekao je on.

Zašto se izbegava zaplena?

Šire implikacije ove politike su značajne. Sleboda je naglasio da je Rusija donekle ekonomski izolovana zbog ograničene izloženosti SAD i značajne trgovine robom sa Evropom.

Međutim, zaplena kamate i potencijalna direktna krađa imovine mogli bi da pojačaju ekonomske tenzije.

- Ako Zapad potpuno ukrade svu njihovu imovinu, onda je ona skoro u ekvivalentu - 200, 250 milijardi dolara vredne zapadne imovine u Rusiji koja će biti zaplenjena - upozorio je on.

Ovakvo bi moglo ozbiljno da poremeti globalne ekonomske odnose, posebno pošto zemlje poput Kine i Saudijske Arabije posmatraju ove akcije i preispituju svoje oslanjanje na zapadne finansijske sisteme.

Pixabay
 

- Reakcija SAD, sa egzistencijalnim ekonomskim ratom zaplene imovine i sankcija, jedan je od glavnih faktora zbog kog su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati napravili korak unazad - primetio je Sleboda.

Odražavanje na bojno polje i podrška Zapada

Na terenu u Ukrajini situacija je i dalje teška.

Sleboda je istakao da se ukrajinska odbrambena infrastruktura suočila sa značajnim zastojima, delom zbog korupcije i neefikasne primene utvrđenja.

- Veliki deo ovog novca je jednostavno dat za izgradnju utvrđenja kompanijama koje zapravo i ne postoje - rekao je on.

Pored toga, zapadna strategija vojne podrške suočava se sa logističkim i proizvodnim izazovima. SAD i njihovi saveznici bore se da ispune potražnju za raketama presretačima za protivvazdušnu odbranu, koje su ključne u odbrani od ruskih raketnih udara.

Sleboda je naveo da SAD proizvedu samo 550 ovih projektila godišnje, što je nedovoljno da podrži Ukrajinu i sopstvene potrebe odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike