Zaharova reagovala na plan Britanije da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom: Hoće da unište Ukrajinu, radijacija neće pitati

22.03.2023

10:26

0

Portparolka ruskog Ministraststva poslova naglasila je da bi isporuka takve municije predstavljala genocid nad tamošnjim narodom

Zaharova reagovala na plan Britanije da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom: Hoće da unište Ukrajinu, radijacija neće pitati
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na nameru Velike Britanije da isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom, rekavši da to svedoči o izraženoj nameri kolektivnog Zapada da konačno uništi Ukrajinu.

- Ovde je reč o apsolutnoj nepromišljenosti, neodgovornosti, nekažnjivosti Anglosaksonaca, anglosaksonskog dueta na prvom mestu - Londona i Vašingtona, u međunarodnim poslovima. To je još jedna britanska provokacija koja ima za cilj da situacija oko Ukrajine eskalira, da dobije novu dimenziju. Sve što čujemo od NATO-centričnih zemalja, na čelu sa SAD i Velikom Britanijom, o miru, rešavanju sukoba, budućnosti Ukrajine, dobrobiti ukrajinskog naroda – sve je laž, falš, obmana, apsolutna dezorijentacija svetske zajednice. U stvari, cilj je sasvim drugi. Danas nema sumnje da se radi o jasno izraženoj nameri kolektivnog Zapada na čelu sa SAD i Velikom Britanijom da jednostavno uništi Ukrajinu - istakla je Zaharova za Sputnjik.

Ona je naglasila da se nakon saopštenja o nameri da se isporuči municija sa osiromašenim uranijumom završavaju svi razgovori o tome da Zapad razmišlja o dobrobiti Ukrajine u budućnosti.

Profimedia
Marija Zaharova

Zaharova je naglasila da bi isporuka takve municije KIjevu predstavljala genocid nad ukrajinskim narodom.

- Još jednom smo čuli šta Zapad želi. Zapad ne želi samo destabilizaciju u svetu, ne samo eskalaciju sukoba u Ukrajini, nego jednostavno želi da fizički izbriše bilo kakvu mogućnost postojanja ljudi koji sada žive na tim teritorijama. Sada ne govorimo o tome na čijoj strani su ti ljudi, čiji su oni građani, u kojim regionima žive. To je nevažno, jer kada se koristi municija sa osiromašenim uranijumom, kada se radi o nuklearnoj komponenti, te čestice, ti elementi ne pitaju ni za državljanstvo, ni za nacionalnu pripadnost, ni za vizu, pasoš, ubeđenja. Radijacija neće pitati, kao što to obično čini kijevski režim, „čiji je Krim". Radijacija pogađa sve i ostaje u zemlji - kazala je Zaharova.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Profimedia
 

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike