Marija Zaharova reagovala na Boreljovu izjavu: Ovo je prvi put, EU je priznala da radi u korist američke hegemonije

26.03.2024

20:31

0

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova tvrdila je da je Vašington potpuno prestao da igra konstruktivnu ulogu na svetskoj sceni

Marija Zaharova reagovala na Boreljovu izjavu: Ovo je prvi put, EU je priznala da radi u korist američke hegemonije
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Najviši diplomata EU Žozep Borelj u suštini je priznao da je Zapad umešan u sukob u Ukrajini kako bi pomogao SAD da održe poziciju globalne hegemonije, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Borelj je ranije ove nedelje u intervjuu za CNN sugerisao da EU "ne može sebi da priuštiti da Rusija pobedi u ovom ratu“ jer će "u suprotnom interesi SAD i Evrope biti veoma oštećeni“.

Zapad ne podržava Kijev iz velikodušnosti ili "zato što volimo ukrajinski narod“, već zato što je "to u našem sopstvenom interesu, a takođe i u interesu SAD kao globalnog igrača“, dodao je diplomata.

Odgovarajući na to u utorak, Zaharova je rekla da je to prvi put da "predstavnik zapadnih režima“ tako otvoreno govori o pravoj prirodi sukoba između Moskve i Kijeva.

- Nije u pitanju "ljubav prema Ukrajincima", koje su zapadnjaci gotovo uništili. Reč je o želji SAD da zadrže svoju hegemoniju i svoju sve manju ulogu u globalnim poslovima - napisala je ona na Telegramu.

Zaharova je dalje tvrdila da je Vašington potpuno prestao da igra konstruktivnu ulogu na svetskoj sceni i da "liberalne demokrate znaju samo da uništavaju, verujući da im ta veština može garantovati dominaciju”.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

U svetlu ovoga uloga EU se svela na "servilno snabdevanje Ukrajine mecima kupljenim novcem njenih građana, čije mišljenje niko nije tražio“, rekla je Zaharova.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije ovog meseca da su američke elite stvorile monopol na moć, ali da se to "ogromnoj većini nacija ne dopada“, uključujući i neke od saveznika Vašingtona. Ovaj aranžman je doveo do sve većeg međunarodnog protivljenja ideji svetskog poretka predvođenog SAD, dodao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je prošlog meseca sugerisao da SAD, koje su Kijevu poslale milijarde dolara vojne pomoći, sada pokušavaju da "prebace ovaj finansijski teret na ramena evropskih poreskih obveznika“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike