Koje sve oružje je obećano i poslato Ukrajini? SAD i saveznici nisu birali sredstva u želji da nanesu poraz Rusiji

25.02.2023

20:13

1

Zapadne zemlje poslale su Kijevu tenkove i oružje za protivvazdušnu odbranu, ali i dalje odbijaju da pošalju borbene avione

Koje sve oružje je obećano i poslato Ukrajini? SAD i saveznici nisu birali sredstva u želji da nanesu poraz Rusiji
Copyright Profimedia/AP PhotoPavel Golovkin/Sebastian Apel U.S. Department of Defense, via AP

Članice NATO-a su se obavezale da će poslati više municije Ukrajini kako bi je vojno podržale u sukobu protiv Rusije, tokom kog su Sjedinjene Američke Države bile najveći donor istočnoevropske zemlje.

Kako je pisao Bi-Bi-Si, SAD su do sada poslale Ukrajini vojnu pomoć vrednu 46,6 milijardi dolara, dok je Britanija, koja je zauzela drugo mesto po izdvojenoj svoti poslala 5,1 milijardu dolara u oružju i municiji. Na trećem mestu je Evropska unija sa 3,3 milijarde, na četvrtom Poljska i Nemačka sa 2,5 milijardi, a na petom Kanada sa 1,4 milijarde. Holandija, Italija, Francuska i Norveška izdvojile su manje od jedne milijarde dolara.

SAD, Velika Britanija i Nemačka šalju tenkove, a Berlin dozvoljava drugim zapadnim zemljama da šalju tenkove nemačke proizvodnje iz svojih flota.

Međutim, nijedna zemlja NATO-a još nije pristala na zahteve Ukrajine da se pošalju borbeni avioni.

Tokom posete Kijevu 21. februara američki predsednik Džozef Bajden najavio je dalje finansiranje od skoro pola milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, što nije uključeno u dosadašnju brojku koja je izdvojena.

Tenkovi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su njegovim snagama hitno potrebni zapadni borbeni tenkovi da bi odbranili svoju teritoriju i potisnuli ruske trupe iz okupiranih područja.

Profimedia
„Abrams"

SAD šalju 31 svoj tenk „abrams", Velika Britanija daje 14 tenkova „čalandžer 2", a Nemačka 14 tenkova „leopard 2".

„Leopard 2" koristi veliki broj evropskih zemalja i smatra se da je lakši za održavanje i ekonomičniji od većine drugih zapadnih tenkova.

Španija je najavila da šalje šest svojih tenkova „leopard 2" u Ukrajinu.

U mesecima koji su usledili nakon ruske invazije NATO je podsticao zemlje članice da snabdevaju Ukrajinu tenkovima koji su bili u upotrebi u bivšem Sovjetskom Savezu.

Ukrajinske oružane snage znaju kako da njima upravljaju i kako da ih održavaju i imale su dosta rezervnih delova za njih.

Zapadni tenkovi su komplikovaniji za rad i teži za održavanje.

Međutim, Kijev veruje da su trupe koje se bore protiv Rusa sada u poziciji da koriste tenkove NATO-a.

Velika Britanija je predvodila u okviru NATO-a ponudivši da obezbedi „čalendžer 2", svoj glavni borbeni tenk. On je napravljen 1990-ih, ali je znatno napredniji od drugih tenkova dostupnih ukrajinskim oružanim snagama.

AP Photo/Pavel Golovkin
„Čalendžer 2"

Pre početka specijalne vojne operacije Ukrajina je koristila sovjetske borbene tenkove T-72, a od februara 2022. godine dobila je više od 200 T-72 iz Poljske, Češke i malog broja drugih zemalja.

Objavljujući odluku SAD da u Ukrajinu pošalju 31 tenk „abrams", Bajden ih je opisao kao „najsposobnije tenkove na svetu“.

On je rekao da će SAD početi da obučavaju ukrajinske vojnike da ih odmah koriste, ali ostaje nejasno koliko će vremena proći dok se sami tenkovi ne isporuče, a predviđa se da bi za to bilo potrebno nekoliko meseci.

Borbena vozila

Vojni profesionalci ističu da uspeh na bojnom polju zahteva širok spektar opreme, raspoređene u koordinaciji, uz neophodnu logističku podršku.

„Strajker" je jedno od mnogih oklopnih vozila koja su donirana Ukrajini. SAD su nedavno potvrdile da će 90 komada ​​uskoro biti poslato Kijevu.

AP Photo/Pavel Golovkin
„Bredli"

Među ostalim vozilima koje su nedavno donirale SAD bilo je još 59 borbenih vozila pešadije „bredli". Američke snage u Iraku koristile su ih u velikoj meri.

Vazdušna odbrana

U decembru su SAD takođe objavile da šalju raketni sistem „patriot" u Ukrajinu, a Nemačka i Holandija su nedavno sledile njihov primer.

Ovaj visokoprecizni sistem ima domet do 100 kilometara u zavisnosti od tipa projektila koji se koristi i zahteva specijalizovanu obuku za ukrajinske vojnike, koja će se verovatno izvoditi u bazi američke vojske u Nemačkoj.

Ali sistem je skup za rad - jedna raketa „patriota" košta oko 3 miliona dolara.

Profimedia
„Patriot"

Od početka sukoba Ukrajina je koristila sisteme zemlja-vazduh iz sovjetske ere protiv ruskih napada.

Pre nego što je sukob počeo u februaru, Ukrajina je imala oko 250 S-300 i bilo je napora da se ovaj broj poveća sličnim sistemima koji se nalaze u drugim bivšim sovjetskim zemljama, od kojih su neki dolazili iz Slovačke.

SAD su takođe obezbedile „nasams" (Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh) Ukrajini. Prvi „nasamsi" stigli su u Ukrajinu u novembru.

Osim toga, Velika Britanija je obezbedila nekoliko sistema protivvazdušne odbrane, uključujući „starstrik", dizajniranih da obaraju niskoleteće letelice na kratkom dometu.

Nemačka je takođe obezbedila sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući IRIS-T, koji mogu da pogode rakete koje se približavaju na visini do 20 kilometara.

Rakete dugog dometa

Profimedia
HIMARS

Među dalekometnim raketnim bacačima koje su SAD poslale Ukrajini su M142 visoko pokretni artiljerijski raketni sistem ili „himars". Nekoliko evropskih zemalja je takođe poslalo slične sisteme.

Domet „himarsa" i mnogih drugih sistema varira u zavisnosti od korišćene municije, a veruje se da zapadni donatori nisu obezbedili municiju najvećeg dometa.

Municija za koju se smatra da je isporučena Ukrajini daje sistemu domet od oko 80 kilometara.

Haubice

U mesecima nakon počteka rata i povlačenja Rusije iz Kijeva, veći deo borbi bio je koncentrisan na istok zemlje gde je bila velika potražnja za artiljerijskim snabdevanjem Ukrajine.

Australija, Kanada i SAD bile su među zemljama koje su poslale haubice M777 i municiju u Ukrajinu.

AP Photo/Libkos
M777

Domet M777 je sličan kao kod ruske haubice „giatsint-B".

Zemlje NATO-a kažu da planiraju da povećaju snabdevanje granatama, jer ih Ukrajina troši mnogo brže nego što se isporučuju, pa od domaćih proizvođača traže da povećaju proizvodnju.

Protivtenkovsko oružje

Hiljade bacača raketa „nlav", dizajniranih da unište tenkove jednim udarcem, takođe je isporučeno Ukrajini.

Smatra se da je oružje bilo posebno važno u zaustavljanju napredovanja ruskih snaga.

Dronovi

Bespilotne letelice su do sada bile veoma zastupljene u sukobu, a mnoge su korišćene za nadgledanje, ciljanje i druge operacije.

Lithuanian Ministry of National Defense via AP
Bajraktar

Turska je poslednjih meseci prodala naoružane bespilotne letelice „bajraktar ​​TB2" Ukrajini, dok je turski proizvođač sistema donirao dronove u operacijama masovnog finansiranja u znak podrške Ukrajini.

Analitičari kažu da su „bajraktar ​​TB2" bili izuzetno efikasni, letći na visini od oko 7.600 metara pre nego što se spuste na ruske ciljeve laserski navođenim bombama.

Zašto zemlje NATO-a ne obezbeđuju borbene avione?

Ukrajina je zatražila od zemalja NATO-a da pošalju borbene avione kao što je američki F-16.

Nijedna zemlja još nije pristala na to.

Jedan od razloga je taj što je potrebno mnogo vremena da se piloti obuče za upravljanje borbenim avionima i što zahtevaju mnogo održavanja.

Zemlje NATO-a su takođe zabrinute da bi, ako bi Ukrajina koristila svoje borbene avione za napad na mete unutar Rusije, to moglo da ih dodatno uvuče u rat.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike