5 mesta u kojima bi u 2023. mogao da izbije treći svetski rat: Američki novinar prognozirao, ali su Rusi oštro odgovorili

02.01.2023

20:30

0

Autor: N. Pavlović

Nije Ukrajina jedina koja bi mogla svet da uvede u haos, prognozirao je američki novinar

5 mesta u kojima bi u 2023. mogao da izbije treći svetski rat: Američki novinar prognozirao, ali su Rusi oštro odgovorili
Copyright Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service vía AP, Archivo; Andrew Harnik/Manish Swarup

Otkad je počeo sukob u Ukrajini, strahuje se da će uslediti konflikt mnogo većih razmera, a američki portal "19fortyfive.com" predviđa da bi u 2023. godini na nekoliko gorućih lokacija mogao da izbije treći svetski rat. 

Rusija je 24. februara prošle godine započela vojnu operaciju u Ukrajini, a Zapad je momentalno reagovao oštrim sankcijama i slanjem oružja i finansijske pomoći Kijevu.

Ipak, nije Ukrajina jedina koja bi mogla svet da uvede u haos.

Glavni urednik portala, Robert Farli, ukazao je na pet područja koja predstavljaju veliki rizik za izbijanje sukoba koji bismo mogli nazvati "treći svetski rat".

Ukrajina

Od početka sukoba postoji briga da bi Moskva, ali i Vašington, mogli da koriste nuklearno naoružanje. Iako su se obe strane trudile da uvere da neće pribegnuti ovoj vrsti oružja, mogućnost eskalacije rata je i dalje velika.

AP Photo/Libkos
Policajci posmatraju fragmente ruskih raketa u Harkovu

Sa druge strane, Kijev bi isto mogao da preduzme rizične korake ukoliko želi da produži ovaj sukob. Farli smatra da ulazak NATO u rat ostaje malo verovatan, ali ne i nemoguć. Kako zaključuje, ukrajinski konflikt bi mogao da se razvije u treći svetski rat.

Tajvan

Pre nekoliko meseci se situacija između Kine i Tajvana rasplamsala, ali su se tenzije umanjile u poslednje vreme. Farli smatra da se to dogodilo i zbog problema sa pandemijom koronavirusa koja i dalje vlada u Kini.

Ipak, tenzije ostaju, a administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u više navrata imala veoma rizičnu retoriku braneći Tajvan i njegovu politiku.

AP Photo/Chiang Ying-ying, File
Tajvan

- To znači da Vašington zaista smatra da bi Kina jednog dana mogla da napadne Tajvan - uveren je Farli.

Farli ipak priznaje da potezi, poput nepromišljene posete Nensi Pelosi ostrvu, mogu da dovedu do eskalacije.

Međutim, on smatra da će, u slučaju izbijanja rata, biti nekog upozorenja jer priprema kineskih trupa neće moći da bude nevidljiva.

Ukoliko se to zaista dogodi, SAD, a najverovatnije i Japan će se uključiti u ovaj sukob.

Grčka-Turska

Okršaji između Grčke i Turske nisu novost, a tenzije se značajno povećavaju uglavnom zbog turske spoljne politike i želje da se predsednik Erdogan domaćoj publici prikaže u dobrom svetlu. Razloga za razmirice ima nekoliko, od istraživanja i crpljenja resursa u Egejskom moru do teritorijalnih neslaganja koja postoje decenijama.

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

Turska, takođe, NATO-u predstavlja trn u oku, posebno zbog nabavke ruskih raketnih sistema, ali se čini malo verovatnim da bi jedna članica zaista napala drugu. Ukoliko bi se to dogodilo, NATO bi odmah reagovao i to bi moglo dalje da dovede do ozbiljnog sukoba, u koji bi možda mogla da se uključi i Rusija, smatra Farli.

Korejsko poluostrvo

Još jedno područje u kome je uvek napeto je svakako Korejsko poluostrvo. Nuklearni apetiti severnokorejskog vođe, Kim Džong Una, veliki su, a zna se da redovno testira brojne balističke rakete čime konstantno provocira južnog suseda, ali i Japan, kao i SAD.

Krajem decembra je pet severnokorejskih bespilotnih letelica prešlo u Južnu Koreju, što je navelo Seul da podigne borbene avione i mornaričke helikoptere i pokuša da ih obori, u prvom takvom upadu od 2017.

South Korean Defense Ministry via AP, File
Južnokorejski avioni

Incident je ponovo pokrenuo pitanja o vazdušnoj odbrani, a južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je bio vidno besan.

- Seul mora da pojača svoje sposobnosti nakon incidenta u ponedeljak - naglasio je južnokorejski lider ministrima, najavivši da će ubrzati uspostavljanje dron jedinice koja će izvoditi izviđačke operacije protiv Severne Koreje.

Uoči Nove godine, Kim Džong Un je izjavio da su nuklearne snage Severne Koreje spremne da izvrše "drugačiju“ misiju, koja više neće biti odbrambena, dodajući da je struktura međunarodnih odnosa prešla na "novi hladni rat“.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un sa ćerkom obilazi vojni arsenal

Farli napominje da tenzije između dve zemlje nisu novost, ali su istorijski bile ograničene hladnim ratom i liberalnim poretkom koji je potom usledio. Pjongjang oseća da je došlo njegovih 5 minuta, a moglo bi da se dogodi da Seulu ponestane strpljenja u tolerisanju svog neuravnoteženog suseda. 

Farli smatra da bi taj rat, ukoliko do njega dođe, bio mnogo razorniji od ukrajinskog, a koristilo bi se i tradicionalno i nuklearno naoružanje koje bi obema stranama donelo uništenje.

Kina-Indija

S vremena na vreme se dve sile sukobljavaju na "krovu sveta". Iako je u pitanju manja oblast, sa veoma nezgodnim i nepristupačnim terenom, ni Peking ni Nju Delhi ne odstupaju. Borbe su prilično ograničene, i moglo bi se reći, donekle kontrolisane, ali to ne znači da želja za odbranom nacionalnog prestiža ne bi mogla da bude "otrovna čak i za najmudrije lidere".

Da li će indijski premijer Narendra Modi ili kineski predsednik Si Đinping dorasti tom zadatku ostaje pitanje, ali Farli smatra da njihove vlade zasad nisu našle način da reše konflikt. Zato, kako je kazao, postoji rizik da će Indijci ili Kinezi biti u iskušenju da kroz dalju eskalaciju dođu do rešenja problema.

Profimedia
Pogranična oblast Kine i Indije

Uprkos svemu, Farli je uveren da ostaje malo verovatno da će se ovi regionalni sukobi pretvoriti u svetske okršaje iako ukrajinsko-ruski rat već ima takve odlike. Ukrajinski sukob je pokazao da su veći ratovi i dalje mogući uprkos svim naporima međunarodne zajednice, zaključio je Farli.

Oštar ruski odgovor

Farlijeva analiza nije prošla nezapaženo, a posebno se oglasio ruski Institut za međunarodnu politiku i ekonomske strategije Russtrat.

- Urednik portala '19FortyFive'je oćutao ko zapravo započinje ove konflikte. Vašington je taj koji stoji iza sukoba u Ukrajini, namerava da zapali vatru u Tajvanu, a zainteresovan je za tenzije na Korejskom poluostrvu i međusobno uništenje Kine i Indije. U tinjajućem konfliktu između Grčke i Turske, SAD su zauzele stranu Atine. Nadamo se da je čas obračuna blizu i da će oštar sud istorije u potpunosti presuditi američkom establišmentu kao dirigentu ratova - naveli su.

 

 

Nakon toga se oglasio i ruski senator Aleksej Puškov koji je naveo da postoje tri oblasti u kojima bi mogao da se rasplamsa sukob velikih sila, a to su Ukrajina, Tajvan i Korejsko poluostrvo.

- Treći svetski rat neće početi zbog razmirica Grčke i Turske ili zbog ograničenog teritorijalnog spora Indije i Kine. Ne postoji dobar razlog za to. Ukrajina, Tajvan i Korejsko poluostrvo su tri mesta gde bi mogao da izbije vojni sukob koji bi uključio veće svetske sile.

 

 

Zbog politike SAD i drugih članica NATO, Ukrajina ostaje najverovatnija tačka ovakve vrste sukoba. Sirija, koja je pre nekoliko godina bila zona u kojoj je postojala opasnost sukoba između Rusije i SAD, više to nije - SAD i njeni saveznici su morali da se povuku - naveo je Puškov.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike