Kako je Pelosi posetom Tajvanu pomogla Kini da odnese veliku pobedu, a Bajdena načinila slabićem

07.08.2022

10:18

0

Autor: N. Pavlović

Svet se još oporavlja od bahatog manevra američke političarke

Kako je Pelosi posetom Tajvanu pomogla Kini da odnese veliku pobedu, a Bajdena načinila slabićem
pelosi - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying, File

- Poseta Nensi Pelosi Tajvanu je simbolični potez u kontekstu rata za geopolitičku prednost. Njeni kritičari, ne bez razloga, kažu da je to gest koji bi mogao da ima veoma bolne posledice po svet i ljudsku vrstu - kazao je Džozef Oliver Bojd-Baret, profesor na Univerzitetu Bauling Grin.

Podsetimo, predsedavajuća Predstavničkog doma SD je u utorak sletela na Tajvan uprkos snažnim protestima Kine, a poseta je bila tajna sve do poslednjeg momenta.

Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP
 

Pre toga je američki lider Džo Bajden razgovarao više od dva sata sa kineskim kolegom Si Đinpingom kada je istakao posvećenost principu "Jedna Kina".

Način na koji je Pelosi obavila svoju provokativnu posetu govori o nesposobnosti američke vlade, od vrha nadole, smatra američki novinar Danijel Lazar.

- Bajden je mogao to da stopira u bilo kom trenutku. Mogao je da izda javno sapštenje da se ne ide na Tajvan. Mogao je da joj oduzme vojni avion. Mogao je da naredi USS Ronaldu Reganu da promeni kurs kako bi pokazao da ne želi sukob. Međutim, ništa od toga nije uradio, a umesto toga se držao fikcije da je to bila njena odluka i da Kinezi nemaju prava da se ljute, što ne može biti apsurdnije - rekao je.

Lazar smatra da je poseta samo oštetila imidž SAD.

- Bajden je, prema izvorima iz njegove vojske, rekao da ne odobrava posetu. Predstavlja se kao čovek koji vlada svetom, a ne može da kontroliše treću najmoćniju osobu u svojoj zemlji ili nema autoriteta da jednostavno naredi njenoj vojnoj pratnji da se vrati nazad, sa Pelosi u kavezu ako treba. To je zacementiralo njegovu poziciju bespomoćnog slabića ili osramoćenog saučesnika u jednom prljavom manevru - dodao je.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Osim toga, ni Tajvan neće proći ništa bolje, smatra novinar.

- Tajvanska neoliberalna elita možda može da se uteši bliskim vezama sa SAD i vojnom pomoći koju Vašington predstavlja. Drugi će biti sumnjičaviji, naročito oni čiji napredak zavisi od trgovine sa kopnom. Kopneni deo Kine je ipak najveća izvozna destinacija Tajvana - istakao je.

Kina je zbog posete Pelosi suspendovala izvoz peska, a blokirala je uvoz citrusnog voća i smrznute ribe.

Pobednici i gubitnici

Dok se Vašington hvali imidžom svetske sile, Kina je odnela veliku pobedu, smatra Huang Zonghao sa Tajvanskog istraživačkog centra pri Univezitetu Đijao Tong u Šangaju.

Profimedia
 

- Kina je reagovala veoma brzo i odmah je najavila vojne vežbe. One se razlikuju od svih prethodnih tog obima jer su pokrile šest područja oko ostrva - rekao je.

Prema njegovim rečima, kada ovakve vežbe postanu norma, u budućnosti bi mogle da se preduzmu određene vojne pripreme "za oslobođenje Tajvana".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike