Može li Patriot izazvati treći svetski rat? Sve oči su uperene u SAD, Rusija otvoreno preti da takvo oružje neće trpeti na svom pragu

15.12.2022

20:05

0

Moskva je negodovala zbog najava da će doći do isporuke, a Bela kuća se i dalje dvoumi

Može li Patriot izazvati treći svetski rat? Sve oči su uperene u SAD, Rusija otvoreno preti da takvo oružje neće trpeti na svom pragu
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Tenzije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država mogle bi da dostignu vrhunac ukoliko bi Vašington odlučio da, bez obzira na upozorenja Moskve, u Ukrajinu pošalje raketne sisteme Patriot.

Kijev tvrdi da bi na taj način bilo ispunjeno obećanje o bezsulovnoj podršci saveznika i dodatnom jačanju Ukrajine u nameri da se osusjete ruski napadi na vojne lokacije i energetsku infrastrukturu.

Odobrenje plana od strane američkog ministra odbrane Lojda Ostina očekuje se tokom ove nedelje, ali i dalje nije sigurno da li će on na kraju odlučiti da pošalje ovo oružje u Ukrajinu.

Sistem Patriot ne samo da bi Ukrajini dao novu snagu za odbranu gradova od raketnih napada, već bi bio i signal da SAD ne prezaju od Kremlja, kažu vojni analitičari.

Fokus sa zemlje prebačen na nebo

Nakon što je Kijev imao nekoliko uspeha na terenu, fokus rata preselio se na vazduh pošto je zima nastupila. Patriot, glavno oružje zemlja-vazduh američkih oružanih snaga, koje se takođe koristi širom sveta, jeste multifunkcionalni radar koji koristi antenu sa elektronskim skeniranjem i zahvaljujući tome obavlja više funkcija istovremeno: osmatranje vazdušnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaju podataka komandi za navođenje rakete. Drugi raketni sistemi za ove funkcije koriste čak 3 do 5 radara.

AP Photo/Alex Brandon
Lojd Ostin

Patriot sistemi obično zahtevaju do 90 ljudi koji treba da prođu najmanje 10 nedelja obuke, iako samo tri vojnika mogu da ga ispale ako je potrebno, rekla je američka vojska, a ukrajinske oružane snage ubrzano rade na tome da nauče da koriste zapadno oružje.

Oštra zima u Ukrajini oseća se širom zemlje, sa mnogim područjima bez struje ili grejanja nakon što su ruske snage uništile elektrane, vodove i trafostanice. Očekuje se da će hladno vreme i nastanak gustog blata biti značajna prepreka za invaziju ruskih vozila, da će usporiti borbena dejstva na zemlji, što pokazuje to što su vazdušni udari i napadi dronova sada nastavljeni.

Rat je, u očima nekih zapadnih zvaničnika, postao bitka u kojoj treba dokazati ko ima više municije.

Stručnjaci su rekli da diskusija o slanju Patriota u Ukrajinu dolazi nakon meseci intenzivnih ruskih napada koji su iscrpeli ukrajinsku odbranu, uglavnom opremu iz doba hladnog rata, koju je nasledila od raspada Sovjetskog Saveza.

- Kako budemo ulazili u zimu, količina manevarskih operacija na terenu u ratu će se smanjiti iz svih razloga koje znamo, vremenskih prilika, uslova i tako dalje - rekao je za En-Bi-Si njuz Džonatan Ijal, pomoćnik direktora u trustu mozgova Rojal junajted servises institutu u Londonu.

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
 

- Vrlo je verovatno da će Rusija održavati pritisak iz vazduha pokušavajući da sistematski uništi ukrajinsku infrastrukturu. Stoga je veoma važno da zapadne pristalice Ukrajine ponovo obrate pažnju na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Tajming je važan - istakao je on.

Višemesečno ignorisanje ukrajinskih molbi

Rakete Patriot ne bi rešile problem bespilotnih letelica, koje su premale da bi ih većina sistema protivvazdušne odbrane otkrila, dodao je Ijal, ali novo oružje pružilo bi važan dodatni sloj protivvazdušne odbrane ukrajinskoj vojsci.

Takođe, imajući u vidu tešku, iscrpljujuću prirodu rata, koji će uskoro ući u 11. mesec, snabdevanje najsavremenijim oružjem pokazalo bi da zapadne pristalice Ukrajine ne posustaju u podršci.

- Politička poruka Rusima bila bi da ne mogu nekažnjeno da nastave da uništavaju infrastrukturu Ukrajine. Oni to ne mogu da urade, a da Zapad ne isporuči bolje i sofisticiranije oružje ukrajinskoj vojsci - rekao je Ijal.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Ukrajina je tražila povećanje vatrene moći zemlja-vazduh mnogo pre pokretanja ruske vojne operacije početkom ove godine.

Dok su ruski tenkovi prelazili granicu u februaru, sadašnji i bivši američki zvaničnici i stručnjaci za odbranu rekli su da su brojni strahovi, uključujući bojazan da bi oružje moglo isprovocirati Rusiju ili pasti u ruske ruke, sprečili SAD i njihove saveznike da ispune ukrajinske zahteve.

Reakcije iz Rusije

Bela kuća još nije potvrdila spremnost da sistem Patriot uključi u sledeći paket pomoći Ukrajini.

Prethodno je javljeno da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da da saglasnost da se Ukrajini isporuče raketni sistemi zemlja-vazduh Patriot tek kada Pentagon odgovori na sva pitanja o pripremi ukrajinske vojske za primenu tog oružja, njegovom održavanju, legalnoj osnovi za isporuku sistema i posledicama po borbenu gotovost samih Sjedinjenih Američkih Država, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore u administraciji.

Ambasada Rusije u SAD saopštila je da bi eventualna isporuka sistema Patriot Ukrajini predstavljala provokaciju sa nepredvidivim posledicama. Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, navode u ambasadi i ističu da su SAD odgovorne za eskalaciju konflikta.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je trenutni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da će, ukoliko Vašington obezbedi Kijevu sisteme Patriot, oni postati legitimne vojne mete.

Upitan da li se slaže sa ovim na svom dnevnom brifingu za štampu u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao „Definitivno“, pre nego što je rekao da će sačekati više informacija pre nego što dalje bude komentarisao.

Istovremeno, dodao je da ipak treba sačekati zvaničnu informaciju o isporukama ovih sistema Kijevu.

Rusija je i preko portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove upozorila SAD da ne šalju Patriot u Ukrajinu, navodeći da to povećava rizik od direktnog uključivanja Vašingtona u sukob.

- Mnogi stručnjaci, uključujući i one iz inostranstva, sumnjaju u mudrost takvog koraka, koji bi doveo do eskalacije sukoba i povežao rizik od direktnog uključivanja američke vojske u neprijateljstva - rekla je Zaharova i dodala da SAD vrše pritisak na druge zemlje NATO-a za značajniju vojnu podršku Ukrajini.

AP Photo/File
 

- Rusija sve oružje koje se isporučuje Ukrajini smatra legitimnim vojnim ciljevima koji će biti uništen ili zaplanjen - dodala je ona.

Oprezna Nemačka

Početkom decembra Nemačka je odustala od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" i odlučila da ih rasporedi u Poljskoj, što je saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

- Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom će odustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca - napisao je Blaščak na Tviteru.

- Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom - dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike