Kim pretnjama ušao u novu godinu: Severna Koreja je spremna za drugačiju misiju koja više neće biti odbrambena

01.01.2023

08:24

0

"Cela Južna Koreja nam je u dometu"

Kim pretnjama ušao u novu godinu: Severna Koreja je spremna za drugačiju misiju koja više neće biti odbrambena
Kim Džong Un - Copyright Profimedia

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, izjavio je da su nuklearne snage Severne Koreje spremne da izvrše "drugačiju“ misiju, koja više neće biti odbrambena, dodajući da je struktura međunarodnih odnosa prešla na "novi hladni rat“.

Kim Džong Un je to rekao u izveštaju na šestom plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koji je održan od 26. do 31. decembra. 

- U izveštaju je naglašen značaj jačanja nuklearnih snaga i ukazano da naše nuklearne snage smatraju odvraćanje od rata i zaštitu mira i stabilnosti svojom primarnom misijom, ali da će u slučaju neuspeha politike odvraćanja one odlučno sprovesti drugu misiju, koja će, očigledno, biti ne odbrana, već drugačija misija - navodi državna agencija KCNA.

AP Photo/Lee Jin-man
 

Severnokorejski lider je takođe naredio, u okviru strategije zemlje za jačanje nuklearnih snaga, razvoj novog interkontinentalnog balističkog raketnog sistema sa mogućnošću „hitnog“ nuklearnog uzvratnog udara, kako bi pouzdano bili zaštićeni dostojanstvo, suverenitet i opstanak Severne Koreje.

Kim je takođe rekao da projektili iz novih raketnih sistema od 600 milimetara mogu da nose taktičko nuklearno oružje i da im je cela Južna Koreja u dometu.

Severnokorejski lider je naveo i da je potrebno povećati broj nuklearnih bojevih glava kojima raspolaže Severna Koreja.

Seul: Severna Koreja će nastaviti da sprovodi nuklearne i raketne provokacije

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol izjavio je da će Severna Koreja nastaviti da sprovodi stalne nuklearne i raketne provokacije, a da južnokorejska vojska treba da odgovori jasnom odmazdom, saopštila je njegova kancelarija.

Severna Koreja ispalila je u subotu balističku raketu u Japansko more, što predstavlja drugu vojnu provokaciju u roku od dva dana, saopštili su predstavnici vojske Južne Koreje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike