Vašington se plaši bliskog odnosa Rusije i Severne Koreje: Otkriveno šta im je najproblematičnije

23.04.2024

19:01

0

Prema rečima američke zvaničnice, Pjongjang je izvukao brojne koristi od saradnje sa Moskvom

Vašington se plaši bliskog odnosa Rusije i Severne Koreje: Otkriveno šta im je najproblematičnije
Copyright Profimedia

Nedavno približavanje Rusije i Severne Koreje moglo bi da ohrabri Pjongjang da zauzme rizičniji pristup u globalnoj areni, upozorila je visoka američka zvaničnica.

Zamenica pomoćnika sekretara Jang Pak, koja služi kao visoki zvaničnik Stejt departmenta za Severnu Koreju, rekla je za Blumberg u ponedeljak da bi "potpuni zagrljaj“ Moskve i Severne Koreje mogao da znači da bi ta zemlja bila sklonija da ugrozi svog južnog suseda, izvozi oružje u inostranstvo i prkosi pozivima Vašingtona da se vrati pregovorima o denuklearizaciji.

Pak je tvrdila da je zagrevanje u ionako bliskim vezama između Moskve i Pjongjanga podstaknuto isporukom severnokorejskog oružja Rusiji, koje je navodno korišćeno u sukobu u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje o takvim isporukama, rekavši da se ne zasnivaju ni na kakvim dokazima. Ovaj stav su ponovili i severnokorejski zvaničnici.

Prema rečima američke zvaničnice, Pjongjang je izvukao brojne koristi od ove saradnje, uključujući ekonomsku pomoć i sastanke visokog profila sa ruskim zvaničnicima.

To bi Severnoj Koreji moglo da obezbedi "sjaj legitimiteta koji ne zaslužuje i nije trebalo da ima“, smatra Pak, dodajući da je Vašington "zabrinut šta bi to moglo da učini da Kim pomisli da je njegov povodac duži nego što je zaista i kako bi to moglo da se uključi u Kimovu kalkulaciju rizika".

Profimedia
Kim Džong Un i Vladimir Putin

Pak je takođe tvrdila da je Severna Koreja imala koristi od odluke Rusije da uloži veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o proširenju uloge panela stručnjaka koji nadgledaju razvoj nuklearnog oružja u Pjongjangu prošlog meseca. Peskov je objasnio da rezolucija "više nije u našem interesu“ i da se Moskva protivila "modalitetima" navedenim u dokumentu.

Američka zvaničnica je takođe izrazila zabrinutost da bi novootkriveni privid legitimnosti Severne Koreje mogao da privuče "druge loše aktere" širom sveta da kupe njeno oružje.

- Severna Koreja je imala dugu istoriju proliferacije na Bliskom istoku, u Africi i drugde. I ne želimo da to počne da cveta u drugim odnosima proliferacije - rekla je ona.

Iako bliske veze između Rusije i Severne Koreje datiraju još iz vremena Sovjetskog Saveza, one su nedavno ojačane kada se predsednik Vladimir Putin sastao sa Kim Džong Unom na ruskom dalekom istoku prošle godine kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnom planu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike