Senat SAD odobrio vojnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Tajvan: Vašington odmah poslao i naređenje Kijevu

24.04.2024

09:26

0

Najveći deo novca usmeren je protiv Rusije

Senat SAD odobrio vojnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Tajvan: Vašington odmah poslao i naređenje Kijevu
Copyright Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Američki Senat je odobrio zakon kojim se dodeljuje bezbednosna pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u ukupnoj vrednosti od 95 milijardi dolara.

Zakon je dobio podršku od 79 senatora, dok je 18 bilo protiv, što je više od potrebne većine od 51 glasa. Da bi zvanično postao zakon, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Od ukupne sume, 61 milijarda dolara je namenjena Ukrajini, 26 milijardi Izraelu, dok se 8,12 milijardi planira za suprotstavljanje Kini u Indo-Pacifiku. Takođe, deo paketa je usmeren na moguću zabranu aplikacije Tiktok u SAD, zamrzavanje ruske imovine za Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Bajden je najavio da će potpisati zakon čim stigne na njegov sto, kako bi se oružje i oprema poslali Ukrajini što je pre moguće, s obzirom na situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi. Dodao je i da je podrška potrebna i Izraelu i drugim regionima pogođenim konfliktima i katastrofama.

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, poslao je poruku ukrajinskom predsedniku Zelenskom.

- Završili smo. Sada pobedite - izjavio je Šumer, naglašavajući da je ovaj zakon jedna od najvažnijih mera usvojenih u Kongresu "za zaštitu američke bezbednosti i demokratije".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nedugo zatim se zahvalio američkom Senatu na odobrenju pomoći, nazvavši SAD ''svetionikom demokratije'' i liderom slobodnog sveta.

- Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju ključne pomoći za Ukrajinu. Ovo glasanje jača ulogu Amerike kao svetionika demokratije i lidera slobodnog sveta - poručio je ukrajinski predsednik u saopštenju na platformi Telegram.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike