Južnokorejski predsednik besan zbog nespremne vojske prilikom napada Severne Koreje: Najavio upotrebu prikrivenih dronova

27.12.2022

13:59

0

Južnokorejska vojska je ispalila pucnje upozorenja, a zatim i oko 100 metaka iz helikoptera opremljenog mitraljezom, ali nije uspela da obori nijedan neprijateljski dron

Južnokorejski predsednik besan zbog nespremne vojske prilikom napada Severne Koreje: Najavio upotrebu prikrivenih dronova
AP22024136458866 - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon, Pool

Južnokorejska vojska je "u velikoj meri" nespremna i neobučena, o čemu svedoči nedavni upad severnokorejskih dronova, rekao je predsednik Jun Suk-Jeol tokom sastanka kabineta.

Seul mora da pojača svoje sposobnosti nakon incidenta u ponedeljak, naglasio je u utorak južnokorejski lider ministrima, prema agenciji Jonhap, istakavši da je njegova zemlja shvatila "opasnost od politike Severne Koreje koja se oslanjala na dobre namere Severne Koreje i vojne sporazume".

U ponedeljak je vojska prijavila najmanje pet severnokorejskih dronova otkrivenih u raznim delovima Južne Koreje, u blizini ostrva Giodong i između gradova Gimpo i Paju. Jedan vojni avion je izgubljen tokom reakcije na njih. Upad je trajao oko sedam sati, prema lokalnim medijima, a za to vreme južnokorejska vojska je ispalila pucnje upozorenja, a zatim i oko 100 metaka iz helikoptera opremljenog mitraljezom, ali nije uspela da obori nijedan dron.

Jun je obećao da će ubrzati uspostavljanje dron jedinice, koja će biti izvoditi izviđačke operacije protiv Severne Koreje.

- Napredovaćemo u tome što je više moguće. Ojačaćemo svoj nadzor i izviđačke mogućnosti uvođenjem naprednih prikrivenih dronova - obećao je on.

Prošle nedelje je Seul najavio da će zajednički obaviti oko 20 vojnih vežbi u prvih šest meseci 2023. godine. Zemlje će se fokusirati na "izradu realističnih scenarija obuke u svetlu unapređenja severnokorejskih nuklearnih i rakettnih pretnji", navelo je Ministarstvo odbrane.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike