Sedmica u svetu: Prljavi potezi Zapada, Rusija na prekretnici i ukrajinski inat

20.03.2022

20:26

0

Bivši bugarski premijer je uahpšen, koronavirus je počeo da se vraća na naslovne stranice, a Bajden je pokušao da umeša i kineskog predsednika u aktuelni sukob Zapada sa Rusijom

Sedmica u svetu: Prljavi potezi Zapada, Rusija na prekretnici i ukrajinski inat
pregled nedelje - Copyright 24sedam/AP Photo

U nedelji za nama (14-20. marta) dešavanja na istoku Evrope i događaji širom sveta u vezi sa njima bili su centralna tema u medijima. Bivši bugarski premijer je uahpšen, koronavirus je počeo da se vraća na naslovne stranice, a Bajden je pokušao da umeša i kineskog predsednika u aktuelni sukob Zapada sa Rusijom.

Nove sankcije i stradanje civila u Donjecku

Prva vest koja je stigla u ponedeljak ujutru je da je 20 ljudi poginulo u raketnom napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka, dok je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio da bi ulazak NATO-a u ukrajinski sukob mogao da izazove treći svetski ratRusiji je suspendovano članstvo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, pošto je Moskva prošle sedmice najavila da će prestati da učestvuje u radu Saveta Evrope, dopisnik RIA Novosti je u Donjecku otkrio nove dokaze da je ukrajinska strana primenjivala kasetne bombe na civilnom stanovništvu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da nije planiran sastanak ruskog lidera Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena, otkrivši i da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije tražio sastanak sa Putinom

Članice Evropske unije dogovorile su se danas o četvrtom paketu sankcija Rusiji, Moskva je saopštila da ukrajinske oružane snage spremaju provokaciju hemijskim oružjem, a šta se sve u ponedeljak, 14. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Unakrsno sankcionisanje i Bajdenovo pravdanje

AP Photo/Patrick Semansky
 

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušao je da se izvuče izjavivši je da su predsednik Rusije Vladimir Putin i pandemija kovida razlozi za rekordnu inflaciju u SAD i dodao da povećanje cena nema ništa sa politikom njegove administracije, ali to ne znači da će uspeti da izbegne da plati političku cenu. Vladimir Zelenski potpisao je zakon na osnovu koga svaki saradnik s "državom-agresorom" može biti poslat u zatvor, a priznao je i da vrata NATO-a nisu otvorena za Ukrajinu.

Platforma Odisi istakla je da neće uklanjati ruske medije jer podržava slobodu govora, NATO se približio ruskoj granici pravdajući se da sprovodi vojnu vežbu sa izuzetno visokim brojem vojnika, dok je Rusija još jednom podvukla da bi ulazak Ukrajine u NATO značio početak rata sa Alijansom. Vladimir Putin uveo je lične sankcije protiv američkog predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena, kao i protiv određenog broja zavničnika i političkih ličnosti, a Rusija je zvanično napustila Savet Evrope, kriveći zemlje NATO za prekid dijaloga.

Putin je saopštio da je rukovodstvo Evropske unije ignorisalo nehumani i zločinački čin Kijeva kao što je raketni napad na stambeno naselje u centru Donjecka, a ovim povodom poslata je i zvanična poruka Kremlja. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao je zbog situacije u Ukrajini vanredni samit lidera Alijanse u Briselu 24. marta, u Donbasu je pronađena još jedna masovna grobnica civila, a povodom borbi u Ukrajini oglasio se i ruski reditelj i glumac Nikita Mihalkov, koji je rekao da Rusija trenutno ima dva izbora. Šta se sve u utorak, 15. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Optužbe Rusije i pasivna agresija SAD

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe istakao je da se sada, operacijom na istoku Evrope, odlučuje o sudbini Rusije, portparolka ruskog Ministastva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je akcije Ukrajine na Krimu sa taktikom SAD u Vijetnamu, dok je američki pukovnik istakao da Zapad treba da prihvati stav Rusije o Ukrajini i NATO, podvukavši da Moskvi nisu važne uvedene sankcije. Putin je izjavio da su zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće, otkriveni su detalji mirovnog plana Kijeva i Moskve, a Međunarodni sud pravde je osudio Rusiju, zahtevajući da odmah obustavi akciju u Ukrajini.

Profimedia
 

Bajden je u sredu najavio dodatnu bezbednosnu i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara, koja uključuje i slanje dronova i sistema protivvazdušne odbrane, ukrajinski nacisti digli su u vazduh zgradu pozorišta u Marijupolju, dok je predsednik SAD nazvao Putina ratnim zločincem. Šta se sve u sredu, 16. marta, dešavalo u Ukrajini i Rusiji možete pročitati u našem blogu uživo.

Bajdenove uvrede i nespretna propaganda Amerike

Povodom optužbe američkog predsednika Džozefa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac, oglasio se dirketor Roskosmosa Dmitrij Rogozin koji je objavio je arhivski snimak u kojem Bajden kaže da je upravo on naložio bombardovanje Beograda 1999. godine, sajtovi ruske vlade trpeli su brutalne hakerske napade, dok su jedinice Vazdušno-desantne vojske Rusije postavile kontrolne punktove u Kijevskoj oblasti. Američki senator ponovo je pozvao na likvidaciju Putina, ruski predsednik je istakao da je povratak Krima u sastav Rusije bila dobra odluka, što pokazuje situacija u Donbasu, a ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu otkrio je pod kojim uslovima je moguć sastanak Putina i Zelenskog.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da veruje da će specijalna vojna operacija u Ukrajini uskoro biti završena i posavetovao Kijev da potpiše sporazum sa Moskvom, jer će, kako kaže, u suprotnom morati da potpiše akt o kapitulaciji, Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imali su hitan telefonski razgovor, dok je Bajden nastavio sa uvredama na račun ruskog predsednika. Američka medijska kuća Si-En-En napravila je veliku grešku prikazavši kartu Evrope na kojoj je Srbija umesto Mađarske predstavljena kao država koja se graniči sa Ukrajinom, komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da suspenduje odnose sa Belorusijom, dok su Ukrajinci treći put napali urbana područja Melitopolja.

Profimedia
 

Evropska svemirska agencija obustavlja planove za pokretanje misije rovera na Mars sa Rusijom zbog trenutnih dešavanja, dokument koji raskrinkava američku propagandu ugledao je svetlost dana, a šta se sve u četvrtak, 17. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Neobično ponašanje Kijeva i novi pritisci na Moskvu

Rusija je optužila Kanadu za, kako tvrdi, "detinjaste korekcije" napravljene u pismu koje je Moskva poslala Ujedinjenim nacijama, tražeći podršku za svoj nacrt rezolucije o pružanju pomoći i zaštiti civila u Ukrajini, Evropska agencija za lekove zamrzla je proces provere ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, a Britanski medijski regulator "Ofkom" saopštio je da je oduzeo dozvolu ruskom televizijskom kanalu RT da emituje program u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tim povodom ubrzo se kratkom porukom oglasio i Kremlj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da sve isporuke koje uključuju slanje vojne pomoći Ukrajini ujedno postaju i legitimne mete za rusku vojsku, Putin je rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tokom telefonskog razgovora da Kijev pokušava da odloži mirovne pregovore sa Rusijom, ali da Moskva i dalje želi da ih nastavi, Rusi su našli alternativu za Instagram i odlučili da naprave svoju verziju ove društvene mreže - "Rossgram", dok je Dmitrij Medvedev zbog iste stvari ismejao sankcije Zapada.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

Peskov je reagovao na Bajdenove uvrede na Putinov račun, aerodrom u Marijupolju stavljen je pod kontrolu DNR, a ruski predsednik se pred krcatim stadionom u Moskvi obratio građanima povodom obeležavanja godišnjice ujedinjavanja Krima sa Rusijom. Evropski parlament doneo je odluku da zabrani diplomatama i zvaničnicima iz Rusije i Belorusije ulazak u svoje prostorije, Putin je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, optuživši Ukrajinu za ratne zločine, dok je ruska vojska uništila ukrajinske borbene avione u skladišta municije u Lavovu.

Otkriveno je da su zapadne političke elite i obaveštajne službe godinama namerno razvijale nacističke pokrete u Ukrajini i time direktno ugrožavale ruski narod, kao i da su pripadnici Azova direktno sarađivali sa hrvatskim ekstremistima, SAD su u okviru mera kontrole izvoza uveli sankciju kojom su prizemljili 100 aviona koji su nedavno leteli u Rusiju, ruski pravoslavni kanal Spas uklonjen je sa Jutjuba, a šta se sve dešavalo u petak, 18. marta, na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Prljavi poslovi Vašingtona i moć ruskog oružja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-poruci objavljenoj u subotu ujutru zapretio je Rusima da će se "suočiti sa gubicima koje neće popraviti ni u narednih nekoliko generacija", dok je ruska vojska prvi put upotrebila hipersonične rakete u Ukrajini kojim je uništila skladište oružja, što se može videti na snimku koji se širi internetom. Lavrov je naglasio da je Rusija izgubila bilo kakvu iluziju o oslanjanju na Zapad, te da Moskva nikada neće prihvatiti svetski poredak u kojem dominira Amerika, otkriveno je da je CIA tajno obučavala ukrajinsku vojsku, a Lukašenko je progovorio o Putinovom zdravstvenom stanju.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Avion vojske Sjedinjenih Američkih Država srušio se u Norveškoj sa četiri člana posade. Kasnije se ispostavilo da je on učestvovao u NATO vežbi i da su sva četiri člana posade poginula prilikom padaSaudijska Arabija negirala je lažne vesti da će američki državni sekretar Entoni Blinken u skorije vreme doći u posetu ovoj zemlji, Lavrov je priznao da se Rusija neće truditi da obnovi dobre odnose sa Zapadom posle silnih pokušaja za saradnju, a ukrajinska vojska granatirala je dva rudnik u DNR, zbog čega je 130 rudara završilo pod zemljom. Šta se sve u subotu, 19. marta, dešavalo u Donbasu možete pročitati u našem blogu uživo.

Skandal za skandalom

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je dokument kojim se potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini, nakon čega je Moskva zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti na kom će tema biti američke laboratorije u njihovom susedstvu. Iz Ujedinjenih nacija na kraju je stigao skandalozan odgovor na zahtev Rusije da se istraže ove laboratorije.

Okreni broj 95

AP Photo/Alex Brandon Profimedia
 

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je dan pre telefonskog razgovora Džozefa Bajdena i Sija Ðinpinga da će Peking snositi posledice za bilo kakvu akciju koja, kako je rekao, "podržava rusku agresiju" i da će mu to američki predsednik jasno staviti do znanja, na šta se Kina nije osvrtala, o čemu svedoči zvanični stav Pekinga. U petak su otkriveni detalji razgovora američkog i kineskog predsednika, u kom su se oni dotakli i Tajvana.

Nemirno tlo

Više snažnih podvodnih zemljotresa uzdrmalo je u ponedeljak zapadnu Indoneziju i područje oko prestonice Filipina, dok se u sredu Japan suočio sa jakim potresom jačine 7,3 stepena, posle kog je izdato upozorenje na cunami. Dva miliona domaćinstava u Tokiju ostala su u mraku, a dan kasnije ozbiljno se treslo i u Iranu.

Izlet u ćeliju

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Doskorašnji premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je tokom specijalne operacije bugarske policije zbog zloupotrebe sredstava EU, a nedugo posle ove informacije pojavile su se i prve fotografije i snimci u kojima se vidi kako ga odvoze u tamnim kolima. Ipak, posle 24 sata Borisov je pušten iz pritvora, kao i bivši ministar finansija Vladislav Goranov i Sevdalina Arnaudova iz službe za odnose s javnošću Borisova.

Nova tura, nova avantura

Francuska je ukinula skoro sve epidemiološke mere, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi kriza u Ukrajini mogla da pogorša pandemiju, a stručnjaci su ukazali na to da je novi talas u Evropi već počeoGrčki premijer Kirijakos Micotakis saopštio je da je pozitivan na koronavirus, u Kini je broj novoobolelih znatno skočio, a kako je ovu zemlju ponovo pogodio jak talas i kako je odlučila da se vrati staroj taktici možete pročitati OVDE.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike