Dokument koji raskrinkava američku propagandu ugledao svetlost dana: Još 1945. snimljen film o lažnoj okrutnosti Rusa!

17.03.2022

22:25

0

Ovo je dokument iz takozvanog "Specijalnog dosijea SMERŠ", koji sadrži izveštaje vojne kontraobaveštajne službe rukovodstvu Sovjetskog Saveza

Dokument koji raskrinkava američku propagandu ugledao svetlost dana: Još 1945. snimljen film o lažnoj okrutnosti Rusa!
rat ukrajina (2) - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Filmska industrija laži, uz pomoć koje Sjedinjene Američke Države sada pokušavaju da diskredituju rusku vojsku, postojala je još 1945. godine. 

O tome svedoči upravo otkriveni dokument, koji je pripremila sovjetska kontraobaveštajna služba SMERŠ, a sa kog je skinuta oznaka tajnosti i sada ga je objavila Federalna služba za bezbednost Rusije.

Prema saopštenju službe, u dokumentu se opisuje kako je američka vojna misija u Budimpešti oslobođenoj od nacista tada uz pomoć jednog od najpoznatijih i najuticajnijih filmskih studija „Metro-Goldvin-Majer“ snimila film o navodno okrutnom tretiranju lokalnog stanovništva od strane sovjetske vojske, prenosi "Sputnjik".

- U Centralnom arhivu FSB Rusije pronađen je dokument koji svedoči o zapanjujućoj činjenici: 1945. godine, u vreme kada u oslobođenom svetu još nije splasnulo uzbuđenje zbog pobede nad fašističkom Nemačkom i militarističkim Japanom, a premijer Velike Britanije Vinston Čerčil još nije u Fultonu održao svoj govor, koji je postao detonator hladnog rata, SAD kao saveznici SSSR-a u antihitlerovskoj koaliciji, već su se bavile namernim pravljenjem antisovjetskih lažnih informacija - kaže se u saopštenju.

Konkretno, reč je o obaveštajnom zapisu od 19. decembra 1945. godine načelnika Glavne kontraobaveštajne uprave SMERŠ Narodnog komesarijata za odbranu SSSR-a, general-pukovnika Viktora Abakumova, upućenom prvom zameniku predsednika Saveta narodnih komesara, narodnom komesaru spoljnih poslova SSSR-a Vjačeslavu Molotovu. 

Ovo je dokument iz takozvanog "Specijalnog dosijea SMERŠ“, koji sadrži izveštaje vojne kontraobaveštajne službe rukovodstvu Sovjetskog Saveza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike