Lavrov poslao oštro upozorenje: Sve oružje isporučeno Ukrajini postaje zakonska meta ruske vojske!

18.03.2022

10:20

0

Autor: 24sedam

Šef ruske diplomatije govorio je o naoružanju koje se šalje u susednu zemlju, o sankcijama i ciljevima vojne operacije

Lavrov poslao oštro upozorenje: Sve oružje isporučeno Ukrajini postaje zakonska meta ruske vojske!
sergej lavrov (2) - Copyright Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da sve isporuke koje uključuju slanje vojne pomoći Ukrajini ujedno postaju i legitimne mete za rusku vojsku.

- Jasno smo stavili do znanja da će sve te isporuke koje stižu u Ukrajinu, za koje mi smatramo da je u pitanju naoružanje, biti zakonske mete za gađanje - dodao je.

Takođe je rekao i da je isporuka sovjetskih sistema S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu nezakonita i da će Moskva to sprečiti.

Naime, Slovačka je iskazala spremnost da Ukrajini pošalje PVO sisteme S-300 čim od Amerike ili od saveznika od NATO dobije zamensku vojnu tehniku.

- Želim da podsetim sve zemlje koje uopšte i razmatraju takvu ideju – sovjetsko i rusko naoružanje se tamo nalazi isključivo u skladu sa međuvladinim sporazumima i ugovorima koji imaju određene sertifikate za upotrebu. Upravo ti sertifikati zabranjuju da se to naoružanje šalje trećim zemljama. Mogu samo da dodam da mi nećemo dozvoliti da se to desi - naglasio je Lavrov, dodajući da Rusija danas može da računa samo na sebe i na preostale saveznike, a da iluzije prema Zapadu više ne postoje.

- Preživljavamo. Te mere koje preduzimaju predsednik i vlada postepeno se objavljuju. To je samo početak korekcije našeg ekonomskog kursa kako bi se osposobili u skladu sa prilikama. Nakon 2014. godine stekli smo iskustvo koje nam je omogućilo da računamo samo na sopstvene snage. I to je najvažnija lekcija iz tog istorijskog perioda - rekao je on.

AP Photo
Sergej Lavrov

Prema njegovim rečima, Zapad je uveo više od 5.000 individualnih sankcija protiv Rusije, što je „svojevrsni svetski rekord, ali su one samo ojačale našu zemlju“.

Lavrov je kazao i da Zapad pokušava da marginalizuje Rusiju, da zaustavi njen razvoj, a pritisak na Moskvu je trenutno bez presedana.

- To što vidimo u Ukrajini je suština zapadnog strateškog kursa, a zapravo pokušaj marginalizacije Rusije, da se ona obuzda, da se stavi tačka na njen razvoj i da se njen uticaj na svetsku politiku uništi. To se ogleda i u ekonomiji, sportu, umetnosti, trgovini, nauci i obrazovanju - naglasio je.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je izrazio nadu da će se ona završiti kada Moskva dobije garancije bezbednosti koje će biti zajedničke kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu i ostatak Evrope.

- Cilj operacije je da se zaštite civili koji su ginuli tokom proteklih osam godina. Cilj je da se demilitarizuje Ukrajina kako takve pretnje više ne bi bilo, ali i da se dobiju garancije bezbednosti koje će bizi zasnovane na principima nedeljive bezbednosti i za Ukrajinu, i za Rusiju, ali i za celu Evropu. Mi to predlažemo već mnogo godina - zaključio je.

Sva dešavanja sa istoka Evrope možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike