Otkriveni prvi detalji razgovora Bajdena i Sija: Kineski predsednik poslao nedvosmislenu poruku

18.03.2022

14:40

0

Si je podvukao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice

Otkriveni prvi detalji razgovora Bajdena i Sija: Kineski predsednik poslao nedvosmislenu poruku
Điping Bajden - Copyright Profimedia/AP Photo/Alex Brandon

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je danas tokom razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom da sukobi i konfrontacije nisu u bilo čijem interesu, javili su kineski državni mediji.

On je podvukao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice, preneo je Rojters.

Si je rekao predsedniku SAD da odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konforntacije, izvestili su kineski državni mediji.

Kineski predsednik naglasio je da je neophodno da se borbe u Ukrajini okončaju što je moguće pre, prenosi Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

- Sada su glavni prioriteti nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize, prekid borbi i okončanje rata što je pre moguće - rekao je Si Bajdenu u video-pozivu.

Sve strane treba da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode pregovore sa Rusijom kako bi rešili „suštinu“ ukrajinske krize i otklonili bezbednosne probleme i Moskve i Kijeva, poručio je kineski predsednik.

Profimedia
 

Britanska novinska agencija je ranije prenela da se očekuje da će Bajden Siju uputiti upozorenje da će "platiti cenu" ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini.

Agencija podseća da je zvanični Vašington već zapretio zvaničnicima kineske vlade na nižem nivou da veća podrška Rusiji može dovesti do izolacije Kine.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera od novembra, koji će, prema rečima sekretarke za štampu Bele kuće Džen Psaki, biti prilika za Bajdena da proceni na kojim pozicijama stoji predsednik Si.

Sva dešavanja sa istoka Evrope možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike