Rusija objavila dokaze o učešću Pentagona u finansiranju bioloških laboratorija u Ukrajini: Koronavirus jedan od najvažnijih projekata!

17.03.2022

13:36

0

Novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu, i to ukupno 32 miliona dolara

Rusija objavila dokaze o učešću Pentagona u finansiranju bioloških laboratorija u Ukrajini: Koronavirus jedan od najvažnijih projekata!
gas maska/Ilustracija - Copyright Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je dokument kojim se navodno potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini. Ti dokumenti su navodno od 6. marta 2015. godine.

Kako se navodi, novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu, i to ukupno 32 miliona dolara.

Ove biološke laboratorije navodno su izabrane za izvršioce projekta za proučavanje patogena krimsko-kongsko hemoragijske groznice, leptospiroze i hantavirusa, budući da ovi patogeni imaju prirodna žarišta u Ukrajini i Rusiji, a njihova upotreba se može prikriti kao prirodna izbijanja, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom realizacije ovih projekata izolovano je 6 porodica virusa (uključujući i koronaviruse) i tri vrste patogenih bakterija (uzročnika kuge, bruceloze i leptospiroze) koje se brzo prenose sa životinja na ljude i otporne su na lekove, saopštilo je ministarstvo.

Takođe, navode, dokumenti potvrđuju prenos 5.000 uzoraka krvnog seruma od ukrajinskih državljana u Lugar centar u Tbilisiju koji je povezan sa Pentagonom.

U referentnu laboratoriju Velike Britanije prebačena su 773 biološka testa. Analiza sugeriše da ukrajinski stručnjaci nisu svesni potencijalnih rizika prenosa biomaterijala i da nemaju pravu predstavu o pravim ciljevima istraživanja koje je u toku, saopštilo je ministarstvo.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je saznalo za hitno uništavanje dokumenata u Hersonskoj biološkoj laboratoriji.

Prema njihovim rečima, jedan od razloga može biti prikrivanje informacija o izbijanju dirofilarijaze u Hersonu 2018. godine, bolesti koju prenose komarci.

Takođe je rečeno da se postavlja pitanje zašto su u februaru otkrivene 4 infekcije, što nije tipično za životni ciklus ovih insekata. Predstavnici Pentagona su u aprilu 2018. posetili lokalne zdravstvene ustanove, gde su se upoznali sa rezultatima epidemiološke istrage i kopirali medicinsku dokumentaciju, navodi se.

Ministarstvo je takođe skrenulo pažnju na nagli porast broja infekcija u DNR i LNR u 2018. godini, tuberkulozom izazvanoj novim sojevima otpornim na više lekova, više od 70 smrtnih slučajeva koji su nastupali brzo otkriveni su tokom masovne epidemije u regionu Pesok. Ovo može ukazivati na namernu infekciju ili slučajno curenje patogena iz jedne od bioloških laboratorija koje se nalaze u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ni SAD ni Ukrajina još se nisu oglasili povodom ovih tvrdnji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike