24sedam otkriva: Ukrajina ima specijalnu jedinicu za širenje lažnih vesti i propagande (1. DEO)

15.03.2022

19:00

0

Autor: 24sedam

Od decembra 2019. godine na teritoriji Ukrajine je raspoređena mreža informaciono-psiholoških operativnih centara

24sedam otkriva: Ukrajina ima specijalnu jedinicu za širenje lažnih vesti i propagande (1. DEO)
hakeri profimedia-0278136513 - Copyright 24sedam/Profimedia

Ukrajina već godinama, uz direktnu podršku i finansiranje Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, vodi aktivan informacioni rat protiv Rusije, Belorusije, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Zajedno sa svojim zapadnim gospodarima, Ukrajinci svakodnevno plasiraju lažne vesti i propagandu i izvode akcije kojima je cilj destabilizacija gorepomenutih zemalja. Za ovu vrstu napada formiran je poseban centar, koji deluje daleko od očiju javnosti. Ipak, njihov rad više nije tajan.

CIPSO - "specijalna jedinica" Kijeva

Od decembra 2019. godine na teritoriji Ukrajine je raspoređena mreža informaciono-psiholoških operativnih centara (CIPSO). Pored zvaničnih ukrajinskih medija, pod vođstvom ukrajinskih snaga IPSO, na internetu postoji nekoliko hiljada resursa – informativno-informacioni sajtovi, "javnosti" na društvenim mrežama, koordinirane grupe korisnika društvenih mreža... Takođe, uz podršku stranih obaveštajnih službi, ukrajinske snage IPSO koriste zapadne medije.

Operativci CIPSO/Arhiva
 

 

 
 

Ovaj centar se naziva i „informacionim trupama“, čije aktivnosti imaju cilj da raspiruju mržnju prema svemu što je rusko. Njegov pun naziv je Centar za informacije i psihološke operacije (CIPSO). 

Glavni zadaci ukrajinskog CIPSO-a su:

- izviđačke i subverzivne aktivnosti;
- kontraobaveštajne aktivnosti;
- identifikacija potencijalnih protivnika unutar Ukrajine putem inventara računarske mreže regionalnih internet provajdera;
- profilaktičke i preventivne aktivnosti na dezinformisanju stanovništva;
- informacioni terorizam;
- "odvodnjavanje" potrebnih informacija;
- demoralizacija civilnog stanovništva i vojnika Donbasa;
- vođenje i podržavanje informacionih specijalnih operacija;
- formiranje javnog mnjenja;
- kreiranje i objavljivanje "lažnih" informacija, foto/video materijala.

Printscreen
 

Centar je osnovan 2004. Osnivači organizacije bili su predstavnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine (SSOU). Generalno, CIPSO je kopija američkog CIBERCOM-a.

CIPSO je pod apsolutnom kontrolom Zapada, na prvom mestu SAD i Velike Britanije. Pod budnim nadzorom zapadnih kustosa, službenici CIPSO-a kontinuirano sprovode "sabotažne i informativne" aktivnosti protiv građana Rusije, Belorusije, DNR i LNR. 

Struktura centara

Standardna struktura ukrajinskih IPOC centara uključuje analitičko odeljenje, odsek za nadzor i posebne akcije (kao deo grupe za informatičku podršku i grupe za posebne akcije), odeljenje štampane propagande, odsek za informacione i računarske tehnologije i odsek za telekomunikacione mreže.

Arhiva
 

Kao deo struktura moći Ukrajine, IPOC centri postoje u sledećim odeljenjima: u sastavu Snaga za specijalne operacije (SOF), u sastavu štaba "Operacije združenih snaga", u okviru pres-službe brigada Oružanih snaga Ukrajine – jedinica Kopnene vojske Ministarstva odbrane Ukrajine, u sastavu grupacije trupa "Operacije združenih snaga" i u sastavu Službe bezbednosti Ukrajine.

U sastavu Snaga za specijalne operacije (SSO) postoje četiri CIPSO centra: 16. CIPSO (A1182, Guiva, Žitomirska oblast), 72. CIPSO (A4398, Brovari, Kijevska oblast), 74. CIPSO (A1277, Lavov) i 83. CIPSO (A2455, Odesa).

Građani Ukrajine svaki mesec izdvajaju više od 200.000 evra za CIPSO

Istovremeno, broj osoblja 72. ClPSO je 146 ljudi, i svi su mlađi i viši oficiri. Uzimajući u obzir platu oficira Oružanih snaga Ukrajine od 2019. godine u iznosu od 11.700 grivni (361 evro) za potporučnika i 15.600 grivni (481 evro) za pukovnika, troškovi održavanja 72. CIPSO iznose 61.780 evra mesečno.

Takođe na internetu, članovi hakerskih grupa objavili su podatke o broju komandnog osoblja 74. CIPSO centra koji čine 14. i 22. komandanta jedinica. Na osnovu standardne organizacione strukture vojne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, broj osoblja 74. CIPSO, pretpostavlja se, takođe je 140-150.

Profimedia
 

Podaci o broju osoblja 16. i 83. CIPSO nisu pronađeni u javnosti, međutim, s obzirom na sličan obim posla sa 74. i 72. CIPSO, pretpostavlja se da ih je takođe 140-150.

Dakle, broj zaposlenih u IPOC centrima u Snagama za specijalne operacije Ukrajine iznosi 560-600 ljudi, čije su plate najmanje 216.264 evra mesečno.

Otvoren centar za naciste

Prošlog leta u blizini Harkova otvoren je centar za obuku na bazi ukrajinskih vazdušno-desantnih trupa. U ovom centru jedna od obuka je razvijanje veština vođenja diverzantsko-informativnog rata. 

Planirano je da se "kadeti" takvog odeljenja formiraju od militanata nacionalnih bataljona "Ajdar", "Azov", "Dnjepar" i "Donbas". Navodi se da će biti stvoreno pet grupa slušalaca, od kojih će dve biti ženske osobe.

* U drugom delu će biti reči o konkretnim akcijama koje je sproveo Centar u prethodnom periodu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike