Putin: Evropska unija je ignorisala raketni napad ukrajinske vojske u Donjecku

15.03.2022

16:35

0

Poginulo je 20 osoba, dok je 28 ranjeno, a među njima ima dece

Putin: Evropska unija je ignorisala raketni napad ukrajinske vojske u Donjecku
Tan2022-3-14_5336677_4 - Copyright Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Rukovodstvo Evropske unije ignorisalo je nehumani i zločinački čin Kijeva kao što je raketni napad na stambeno naselje u centru Donjecka, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, prenosi pres-služba Kremlja.

Napominje se da su Putin i Mišel razgovarali o situaciji u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije Rusije za zaštitu republika Donbasa, kao i o humanitarnim aspektima, uključujući mere za evakuaciju civila.

- Predsednik Rusije je posebnu pažnju posvetio činjenici da je rukovodstvo Evropske unije, javno ocenjujući dešavanja, ignorisalo jučerašnju zločinačku i nehumanu akciju ukrajinske vojske - raketni napad na stambeno naselje u centru Donjecka uz primenu kasetne municije, što je dovelo do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom - ističe se u saopštenju.

Osim toga, Putin je izneo svoje principijelne ocene o tekućim pregovorima između ruskih i ukrajinskih predstavnika o izradi sporazuma uzimajući u obzir dobro poznate ruske zahteve.

- Istovremeno je primećeno da Kijev ne pokazuje ozbiljan stav prema pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja - ističe se u saopštenju Kremlja.

Profimedia/Mikhail Tereshchenko/TASS
 

U raketnom napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka u ponedeljak poginulo je 20 osoba, dok je 28 ranjeno, a među njima ima dece.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike