Lavrov: "Sankcije Zapada dokaz da je EU potpuno nemoćna" - Od sveta prave američko selo!

19.03.2022

08:39

0

Ministar spoljnih poslova Rusije o geopolitičkoj situaciji

Lavrov: "Sankcije Zapada dokaz da je EU potpuno nemoćna" - Od sveta prave američko selo!
sergej lavrov (2) - Copyright Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je juče da je Rusija izgubila bilo kakvu iluziju o oslanjanju na Zapad, te da Moskva nikada neće prihvatiti svetski poredak u kojem dominira Amerika.

- Ponašaju se kao šerif koji nastoji da izvrši sve mere u salonu - istakao je Lavrov.

- Očigledna je namera SAD da stvore unipolaran svet, a naročito je to jasno sada pod predsednikom Bajdenom. Zemlje EU ili bar 99 odsto njih već su prestale da se trude da budu autonomne - dodaje.

On je istakao da je reakcija Zapada na rusku oslobodilačku akciju oblasti Donbas samo pokazala da Zapadom u potpunosti dominiraju Sjedinjene Američke Države i da je Evropska unija uglavnom nemoćna.

- Ono što Amerikanci žele je unipolarni svet koji ne bi bio kao globalno selo, već kao američko selo. Da oni budu najjači i da se za sve pitaju. Čitav zapadni svet su stavili pod svoju kontrolu i u funkciju sopstvenih interesa. Francuski predsednik Emanuel Makron jedan je od retkih, koji kaže da će se boriti, ali moj je utisak da neće uspeti. Nemačka je u potpunosti pod kontrolom SAD, Austrija takođe, kao i većina drugih članica EU. Amerika izgleda bolje zna šta je potrebno Evropi da bi osigurala energetsku stabilnost nego Evropljani sami - dodao je Lavrov ističući kako mnoge zemlje, poput Kine, Indije i Brazila, nisu želele da im "čika Sem" naređuje kao šerif. 

- A među tim zemljama je i Rusija.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti u našem lajv blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike