Lavrov: Rusija je bila spremna za saradnju sa Zapadom, videćemo kako će se izvući iz ćorsokaka u koji su sami sebe saterali

19.03.2022

13:24

0

Uspostavljanje savezničkih odnosa nije uspelo ni u odnosima Moskve i NATO, iako su, kako kaže ruski ministar spoljnih poslova, predlagano da se sklope ravnopravni sporazumi

Lavrov: Rusija je bila spremna za saradnju sa Zapadom, videćemo kako će se izvući iz ćorsokaka u koji su sami sebe saterali
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo

Ruska Federacija je bila spremna da sarađuje sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali, nažalost, to nije uspelo, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Otkad je predsednik Putin došao na vlast, od početka 2000-ih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspelo - ocenio je Lavrov.

On je istakao da to nije uspelo ni u odnosima Rusije i NATO-a, iako je Moskva predlagala da se sklope ravnopravni sporazumi.

Kako je istakao, Rusija neće iznositi inicijative za poboljšanje odnosa sa Zapadom.

- Naravno, mi smo i dalje otvoreni za saradnju sa svim zemljama, uključujući zapadne. Iako u uslovima kada se Zapad ovako poneo ne planiramo da istupamo sa nekim inicijativama. Videćemo kako će se sami izvući iz tog ćorsokaka u koji su sami sebe saterali - konstatovao je šef ruske diplomatije.

Takođe je naglasio da većina zemalja u svetu nije uvela sankcije protiv Rusije.

"Možda Poljska želi da kontroliše zapad Ukrajine"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da nije isključena mogućnost da inicijativa o uvođenju mirovnog kontigenta NATO-a u Ukrajinu podrazumeva kontrolu Poljske nad zapadnim delom te zemlje.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

On je podsetio da je premijer Poljske Mateuš Moravjecki izneo ideju da se u Ukrajinu pošalje mirovni kontingent NATO-a, prenosi Sputnjik.

-Ne isključujem mogućnost da, ukoliko bi ta odluka iznenada bila doneta, da bi podrazumevala da osnovu tih mirovnih snaga čini poljski kontingent koji bi preuzeo kontrolu nad zapadnom Ukrajinom, na čelu sa Lavovom, gde bi i ostao na duži period - ocenio je Lavrov.

- Ipak smatram da je to demagoška inicijativa i da će članice NATO-a shvatiti da treba da budu razumne i realne - poručio je šef ruske diplomatije.

SAD vrše pritisak na ukrajinsku delegaciju

Vašington vrši pritisak na delegaciju Kijeva koja je angažovana u pregovorima sa Moskvom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zelenski je predložio razgovore i Putin se složio, preneo je TAS S.

-Međutim, postoji stalni osećaj da neko, najverovatnije SAD, drži ukrajinsku delegaciju za ruku, sprečavajući je da prihvati zahteve koje smatram minimalnim. Ipak, proces se nastavlja - dodao je Lavrov.

Sva dešavanja na istoku Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike