Si i Bajden se u razgovoru dotakli i Tajvana: Iz SAD se šalju pogrešni signali

19.03.2022

10:05

0

Vašington, koji od Pekinga traži pomoć oko uspostavljanja mira u Ukrajini, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali je njegov glavni snabdevač oružja

Si i Bajden se u razgovoru dotakli i Tajvana: Iz SAD se šalju pogrešni signali
si djinpin bajden - Copyright Profimedia

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je američkom kolegi Džozefu Bajdenu da situacija oko Tajvana mora da se reši na pravi način kako bi se izbeglo da to pitanje ima negativan uticaj na diplomatske odnose Kine i SAD, preneli su kineski mediji.

Kina navodi da Tajvan, koji smatra svojom odmetnutom provincijom koja treba da bude vraćena pod okrilje Pekinga i silom ako bude neophodno, najosetljivije je i važno pitanje u odnosima sa SAD, preneo je Rojters.

Vašington, koji od Pekinga traži pomoć oko uspostavljanja mira u Ukrajini, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali je njegov glavni snabdevač oružja i važan partner.

- Neki pojedinci u SAD šalju pogrešne signale pro-nezavisnim snagama na Tajvanu, a to je veoma opasno. Ako se pitanje Tajvana ne reši kako treba, to će imati subverzivan uticaj na odnose između dve zemlje - istakao je Si.

Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden, tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Sijem, ponovio da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i naglasio da Vašington nastavlja da se protivi svakom unilateralnom potezu koji menja trenutni status kvo.

- Nadamo se da će SAD obratiti posebnu pažnju na ovo pitanje - kazao je Si Bajdenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike