"Da li je Alijansa spremna na to?" Rusija ima jasan stav - ulazak Ukrajine u NATO značio bi početak rata!

15.03.2022

14:46

0

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbacio je mogućnost da njegova država pristupi Severnoatlantskom savezu

"Da li je Alijansa spremna na to?" Rusija ima jasan stav - ulazak Ukrajine u NATO značio bi početak rata!
nato ukrajina oruzje - Copyright Profimedia/Pixabay

Ako Ukrajina postane članica NATO, to će značiti rat NATO i Rusije, samo je pitanje da li je Severenoatlantska alijansa spremna na to, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov.

- U dokumentima Ukrajine piše da su spremni da oružanim putem osvajaju Krim. Ako Ukrajina do tada postane i članica NATO, to bi značilo rat NATO i Rusije. Da li je Alijansa spremna na to? - zapitao se Meškov na današnjoj konferenciji za medije u Parizu.

Govoreći o udvostručenim isporukama zapadnog naoružanja Kijevu, ambasador je naglasio da bi bilo bolje da je Zapad namenio taj novac izbeglicama.

- Što se tiče oružja, pored toga što će dovesti do novih žrtava, deo tog naoružanja svakako će biti uništen preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, a ono što preostane biće predato narodnoj miliciji Donjecke i Luganske narodne republike - dodao je ruski diplomata.

Predočio je da pitanje smene režima u Ukrajini nije pomenuto na pregovorima ruske i ukrajinske delegacije.

Komentarišući novi paket sankcija EU Rusiji koji je juče usvojen, i to uporedio sa delovanjem "drumskog razbojnika", ambasador je istakao da je Rusiji upravo ukradeno 300 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi.

Ruski zvaničnik takođe se osvrnuo na pitanje isporuke ruskog gasa i nafte evropskim zemljama, predočivši da se uprkos najstrožim sankcijama koje su uvedene Rusiji, isporuke nafte i gasa evropskim zemljama odvijaju prema utvrđenom rasporedu.

Meškov je istakao da je u cilju bržeg smanjenja cena gasa u Evropi neophodno pustiti u rad ruski gasovod "Severni tok 2".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike