SAD ne kažnjavaju skandalozne reči političara: Američki senator ponovo pozvao na likvidaciju Putina!

17.03.2022

12:03

1

Grejam je potvrdio da likvidaciju vidi kao poželjnu opciju za smenu ruskog predsednika, baš kao što je nagovestio u objavi na Tviteru 3. marta

SAD ne kažnjavaju skandalozne reči političara: Američki senator ponovo pozvao na likvidaciju Putina!
Lindzi Grejam putin - Copyright Russian Presidential Press Service via AP/Profimedia

Američki senator Lindzi Grejam, po svemu sudeći, nije uznemiren negativnom reakcijom na njegov poziv ranije ovog meseca da bi neko trebalo da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina. U stvari, on pojačava svoju nasilnu političku retoriku usred ukrajinske krize.

- Nadam se da će biti likvidiran, na ovaj ili onaj način. Nije me briga kako će to uraditi. Nije me briga da li ćemo ga poslati u Hag i suditi mu. Samo želim da ode - rekao je Grejam novinarima u sredu u Vašingtonu.

Grejam je potvrdio da ubistvo Putina vidi kao poželjnu opciju za smenu ruskog predsednika, baš kao što je nagovestio u objavi na Tviteru 3. marta, u kojoj je pitao: „Ima li Bruta u Rusiji? Ima li uspešnog pukovnika Štaufenberga u ruskoj vojsci?"

Tada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio „histerično raspirivanje“ antiruskih osećanja u SAD, nazivajući njegove reči svojevrsnim „rusofobičnim slomom“.

Ozloglašeni republikanski senator potvrdio je u sredu da je u stvari pozivao na atentat na Putina.

Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Vreme je da ode. On je ratni zločinac. Voleo bih da je neko sredio Hitlera 1930-ih. Dakle, da, Vladimir Putin nije legitimni lider. On je ratni zločinac - izjavio je Grejam.

Grejamovi komentari došli su usred eskalacije anti-Putinove retorike u Vašingtonu. Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je Putina „ratnim zločincem“ prvi put u sredu, dan nakon što je Senat podržao rezoluciju kojom se ruski predsednik tako označava.

Peskov je nakon toga istakao da je to što je američki predsednik okarakterisao ruskog lidera Vladimira Putina kao ratnog zločinca „neprihvatljiva i neoprostiva retorika", prenosi agencija TASS.

Sva dešavanja sa istoka Evrope možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike