UN: Nemamo ni tehničke ili operativne kapacitete da istražimo ruske tvrdnje o laboratorijama

18.03.2022

18:42

1

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild danas je optužila ruskog kolegu Nebenzju za, kako je rekla, "tiradu bizarnih teorija zavera"

UN: Nemamo ni tehničke ili operativne kapacitete da istražimo ruske tvrdnje o laboratorijama
Screenshot_2 - Copyright Printscreen / Youtube / United Nations

Ujedinjene nacije su saopštile da nisu bile svesne postojanja bilo kakvog programa za razvijanje biološkog oružja u Ukrajini, a šef agencije UN za razoružanje Izumi Nakamicu rekao je danas da ovo svetsko telo nema mandat, ni tehničke ili operativne kapacitete da istraže ruske tvrdnje.

Pre toga je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja predstavio nove dokumente do kojih je došla Rusija, u kojima se, navodno, dokazuje da se su postojale biološke laboratorije koje su radile sa smrtonosnim virusima, preneo je Rojters.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild danas je optužila ruskog kolegu Nebenzju za, kako je rekla, "tiradu bizarnih teorija zavera" tokom prošle nedelje.

- Ove nedelje čujemo mnogo više o tome odakle to dolazi. To su priče koje zvuče kao da su mu prosleđene na imejl iz nekog mračnog kutka interneta. Predsednik Bajden ima reč za ovakve govore: ''Malarki'' (besmislica), rekla je američka ambasadorka.

Podsetimo, tokom specijalne vojne operacije otkrivene su činjenice koje ukazuju na hitno čišćenje tragova vojno-biološkog programa

Jedan od dokumenata do kojeg su došle ruske oružane snage potvrđuje da su sve studije visokog rizika u ukrajinskim biološkim laboratorijama sprovedene pod rukovodstvom specijalista iz Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim recima, "(materijali) jasno pobijaju izjavu SAD da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama u Ukrajini bez intervencije američkih biologa", istakao je Kirilov.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sa velikim stepenom verovatnoće može da se kaže da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva, preneo je Sputnjik.

To ministarstvo je navelo da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali da dokumenti potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike