24sedam otkriva: Ukrajinske službe formirale opozicione medije u Rusiji, širile paniku i lažnu propagandu (2. DEO)

16.03.2022

19:11

0

Autor: 24sedam

CIPSO je od svog osnivanja izveo više akcija koje su bile usmerene protiv Rusije, Belorusije, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike

24sedam otkriva: Ukrajinske službe formirale opozicione medije u Rusiji, širile paniku i lažnu propagandu (2. DEO)
CIPSO - Copyright Operativci CIPSO/Arhiva

Ukrajina već godinama, uz direktnu podršku i finansiranje Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, vodi aktivan informacioni rat protiv Rusije, Belorusije, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Zajedno sa svojim zapadnim gospodarima, Ukrajinci svakodnevno plasiraju lažne vesti i propagandu i izvode akcije koje imaju cilj da destabilizuju gorepomenute zemlje. Za ovu vrstu napada formiran je poseban centar, koji deluje daleko od očiju javnosti. Ipak, njegov rad više nije tajan.

Arhiva
 

Kao što je 24sedam otkrio u prvom delu teksta o ovoj temi, od decembra 2019. godine na teritoriji Ukrajine je raspoređena mreža informaciono-psiholoških operativnih centara (Centar za informacije i psihološke operacije - CIPSO). Ovaj centar se naziva i „informacionim trupama“, čije aktivnosti imaju cilj da raspiruju mržnje prema svemu što je rusko.

Kako 24sedam saznaje, CIPSO je od svog osnivanja izveo više akcija koje su bile usmerene protiv Rusije, Belorusije, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Podržali opoziciju u Rusiji i obajvljivali podatke ruskih bezbednosnih snaga

Obaveštajne službe su uočile aktivan rad ukrajinskih "informacionih radnika" u protestnim pokretima u Rusiji i Belorusiji. Pružanjem podrške, širenjem lažnih vesti, dizanjem panike u narodu i drugim sredstvima Centar je direktno pokušao da utiče na destabilizaciju ovih zemalja.

Profimedia
 

Takođe, jedan blog na Telegramu, gde su objavljeni podaci ruskih bezbednosnih snaga, bio je pod "administracijom" oficira CIPSO iz Gujve.

Širili paniku posle požara u Kemerovu

Jedna od većih "operacija" dogodila se u martu 2018, odmah posle požara koji je izbio u gradu Kemerovu. Sedamdeset druga grupa iz Brovara je za vrlo kratko vreme aktivirala sve moguće kontrolisane botove i blogere koji su posle nesreće u gradu počeli da distribuiraju lažne materijale o požaru. 

Devedeset osam odsto tada objavljenih informacija bilo je lažno, ali one su uspele da izazovu neki talas histerije i straha među građanima Rusije. Tome je u većoj meri doprinelo "virusno" širenje takvih informacija, na koje su naseli uglavnom isti građani. Ali, generalno, u takvoj "sabotaži" upravo se na to i računa.

Jevgenij Kuvikov Volnov/Arhiva
 

U distribuciji lažnih vesti najviše se istakao Jevgenij Kuvikov Volnov iz Kijeva.

Na dan tragedije, on je organizovao striming prenos pod nazivom "Umiremo od Kemerova". Volnov se javio uživo iz kemerovske mrtvačnice i predstavio se kao major Pozdnjakov iz kemerovskog Ministarstva za vanredne situacije. 

Lažni Pozdnjakov je savetovao da se pripreme mesta za isporuku tela mrtvih. Istovremeno, zaposleni u centrima su na društvenim mrežama širili razne dezinformacije o situaciji na mestu tragedije.

Izmislili "rudarenje" u državnim institucijama

Isti centar je 2017. godine pokrenuo akciju širenja lažnih vesti o navodnom "rudarenju" u mnogim državnim institucijama, tržnim centrima, železničkim stanicama i tako dalje. Oni su organizovali i stotine telefonskih poziva putem kojih su prijavljivali ovo izmišljeno krivično delo. 

Devedeset odsto ovih poziva upućeno je iz takvih centara.

Projekat "Ruski čelik"

"Ruski čelik" (Русская сталь) informativni je projekat ukrajinskih specijalnih službi povezanih sa informacionim i psihološkim operacijama, nastao 2016. godine i prerušen u ruski nezavisni Jutjub informativni projekat opozicionog karaktera.

Informacije o ovom projektu ubrzo su postale poznate nadležnim službama. O “Ruskom čeliku” se u najkraćem periodu saznalo sledeće:

Printscreen/YouTube
 

- Ukrajinski informativni projekat „Ruski čelik“ na svojim resursima za povratne informacije koristi e-poštu russia1996********@rambler.ru i registrovan je na Elenu Vitalijevnu Kolesnik (e-mail adresa „Rusija stal, rođena 1. 1. 95“ i broj mobilnog telefona +3809591***** se upisuje u formular za registraciju). Godine 2021, pošta russia1996********@rambler.ru je dobila izlaze sa IP adrese 194.36.***.**, koja se nalazi na adresi: Nemačka, Berlin, provajder M247ltd, AS 9009, od korisnika istog broja ukrajinskog operatera +380900*** . Kako se ispostavilo, ovaj broj registruje i koristi državljanin Ukrajine Oleksandr Anatoljevič Kolesnik, rođen 7. februara 1985. godine, pasoš VS 996***, izdat 19. juna 2001. godine, TIN: 31084*****, rodom iz Krasnoarmejska, Donjecki region, grad Krasnoarmejsk (Pokrovsk), mikrookrug Gornjak, kuća 1. Godine 2012. Kolesnik A. A. registrovan je na mreži VKontakte pod svojim imenom (ID 0173***, lozinka rae******, adresa e-pošte dimen*******@ia.ru).

* Informacije obeležene zvezdicom poznate redakciji.

"Ruski čelik" i dalje deluje i objavljuje video-snimke predstavljajući se kao ruski opozicioni medij. Trenutno ima 812.000 pretplatnika i svakodnevno izbacuje materijal sa navodno ruskih pozicija koje kritikuju vlasti Ruske Federacije.

Projekat "Nevolje"

Od početka 2022. godine, 72. SCIPSO je pokrenuo još jednu psihološku akciju – „Nevolje“, koja ima zadatak da destabilizuje društveno-političku situaciju u zoni operacije sa njenim kritičnim zaoštravanjem tokom pripreme i sprovođenja izbora za predsednika Ruske Federacije 2024. godine i postizbornog perioda. 

Zadaci projekta "Nevolje" su:

- Faza 1 (1. 10. 2022 - 17. 3. 2022) - pogoršanje nestabilnosti, povećanje broja protesta i neposlušnosti na pozadini nezadovoljstva postupcima vlasti;

- Faza 2 (18. 3. 2022. i do daljeg) – gubitak kontrole, ekonomski preokret, promena pozicija (Ruske Federacije) na svetskoj sceni.

Kao što može da se vidi, ruska akcija protiv ukrajinskih nacista nije ni planirana, a do 17. marta održava se samo prva etapa psihološke akcije „Nevolja”. 

Prema prikupljenim informacijama, regionima koji se graniče sa Ukrajinom (koji su u početku bili predviđeni za delovanje) pridodati su Moskva i Sankt Peterburg, Moskovska i Lenjingradska oblast. 

Pixabay
 

Prema planu, gradonačelnici S. Sobijanin i A. Beglov i guverneri A. Vorobiov i A. Drozdenko biće diskreditovani. Na tome se radi i u ovom trenutku i uskoro se može očekivati mnogo materijala koji će oficiri SCIPSO taktičkih grupa pripremiti protiv ovih ljudi.

Pored "Nevolja", ukrajinski propagandisti sproveli su još nekoliko informativnih kampanja sa kodnim nazivima "Volođa", "Maskarada", "Patuljak" i "Feofan".

Ciljevi akcija su: podrivanje poverenja u vojno-političko rukovodstvo Rusije u regionima koji se graniče sa Ukrajinom, formiranje nepoverenja u akcije regionalnog rukovodstva, diskreditovanje ruskih državnih organa u regionima koji su susedni Ukrajini, smanjenje psihološke stabilnosti vojnog osoblja Oružanih snaga RF i njihovih porodica, a poseban značaj pridaje se vojnim jedinicama koje se nalaze u regionima oko Ukrajine, organizaciji mešanja u rad granične službe FSB-a Rusije.

Za destabilizaciju velikih razmera uključeno je više odeljenja: analitička, informatička podrška, društveni inženjering, nadzor i specijalni događaji, razvoj i zaštita sopstvenih informacionih resursa, rad na društvenim mrežama, razvoj štampanih materijala i televizijskih i radio proizvoda.

Sajber stručnjaci objavili rat CIPSO

Grupa sajber stručnjaka „Beregini” objavila je "rat" ukrajinskim specijalnim službama i obećali da će objaviti dokumente koji "potvrđuju informativnu agresiju Ukrajine na Rusiju".

- Znamo za sve operacije koje izvodi SSO. Znamo za sva naređenja, i borbena, na osnovu kojih se to sprovodi. Znamo one koji im pomažu. Znamo lične podatke, adrese i brojeve telefona svih ljudi koji obavljaju informativne i psihološke operacije. Čak poznajemo i rođake ovih ljudi. Apelujemo na starešine jedinica informaciono-psiholoških operacija Snaga za specijalne operacije Ukrajine i njihove saučesnike: beskorisno je razbacivati se! Sve ćemo vas pronaći! - napisali su hakeri u svom apelu.

Izveštaji koje objavljuju hakeri sadrže, između ostalog, podatke o člancima i objavama na različitim resursima na internetu. Izveštaji pružaju statistiku o tome kako su korisnici komentarisali materijale, koliko lajkova su dobili, koliko pretplatnika je dobio resurs koji je objavio određenu objavu sa antiruskim izjavama. 

 

Na primer, u okviru kampanje „Nevolje“, predstavljen je izveštaj o publikacijama na Telegram kanalu "Ogon Urazmetov", na platformama Fishkija, Pikabua i drugih. Članci i postovi, posebno, trebalo je da ubede čitaoce da antiruske sankcije Zapada "guše" Ruse, da se zemlja ne nosi sa pandemijom itd.

Pored toga, hakeri su postavili dokumente psihološke akcije pod nazivom "Gnom", kojoj je cilj da diskredituje vlasti LNR i DNR. Konkretno, na internetu su distribuirani materijali koji su osmišljeni tako da poseju nezadovoljstvo među rudarima i njihovim porodicama u cilju podrivanja ekonomije dela Donbasa koji nije pod kontrolom Kijeva.

Uskoro se može očekivati još mnogo zanimljivih informacija o delovanju ukrajinskog Centra za informacije i psihološke operacije.

Otkrivanje lažne propagande

CIPSO je, između ostalog, zadužen i za antirusku propagandu i širenje lažnih vesti koje imaju cilj da demonizuju Rusiju i rusku vojsku.

Vesti koje oni "proizvedu" dodaju se onima koje stvori zapadnjačka propagandna mašinerija i zajedno se puštaju u masovne medije i na društvene mreže. Srećom, akcije raskrinkavanja laži su do sada bile veoma uspešne.

Tako je, na primer, otkriveno da ukrajinska strana koristi glumce koje predstavlja kao žrtve ruske vojske. Nedavno je raskrinkana laž o povređenoj trudnici u Marijupolju, a slične laži se otkrivaju svakodnevno.

Ana Molčanova Sergejevna/Arhiva
 

Pronađena je i glumica iz 72. CIPSO koja je u kameru izgovarala srceparajuće priče o tome koliko su "krvoločni ruski vojnici". Prema toj priči, prvo je ubijena njena majka, a ona, sakrivena iza gvozdene kutije, uverena da će i ona biti ubijena, nije mogla smisliti ništa bolje od plakanja u telefon. 

Ista devojka kasnije je urlala nad već spaljenom školom, koju su zapravo spalili ukrajinski nacisti, kao i nad stambenim i drugim objektima. 

Prema prikupljenim informacijama, radi se o devojci koja se zove Ana Molčanova Sergejevna. Ona je rođena 27. septembra 1990. godine i rodom je iz grada Krivog Roga, u Dnjepropetrovskoj oblast.

Uskoro se može očekivati još mnoštvo raskrinkanih lažnih vesti koje CIPSO plasira. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike