Zapad obučavao nacističke odrede u Ukrajini: "Azov" blisko sarađivao sa hrvatskim ekstremistima (FOTO)

18.03.2022

20:22

0

Autor: 24sedam

Formiranje nacističkih organizacija bio je projekat na kojem je Zapad aktivno radio duži vremenski period

Zapad obučavao nacističke odrede u Ukrajini: "Azov" blisko sarađivao sa hrvatskim ekstremistima (FOTO)
viber_image_2022-03-18_16-27-05-593 - Copyright Arhiva

Zapadne političke elite i obaveštajne službe godinama su namerno razvijale nacističke pokrete u Ukrajini i time direktno ugrožavale ruski narod.

Formiranje nacističkih organizacija, koje su ubrzo prerasle u paravojne odrede, da bi kasnije bile inkorporirane u ukrajinsku vojsku, bio je projekat na kojem je Zapad (na prvom mestu SAD i Velika Britanija) aktivno radio duži vremenski period.

Za ove navode postoje mnogobrojni dokazi, koji, naravno ,ne mogu da se vide na zapadnjačkim masovnim medijima. Ipak, istina pre ili kasnije izađe na videlo.

Kanadski oficiri sarađivali sa "Azovom"

Tako kanadski zvaničnici koji su se sastali sa pripadnicima ukrajinskog nacističkog bataljona “Azov” nisu osudili jedinicu, već su bili zabrinuti da će mediji otkriti detalje njihove saradnje.

Kanađani su se sastali sa vođama bataljona "Azov" u junu 2018. godine i o tome obavestili svoje nadređene. Oficiri i diplomate ne samo što se nisu protivili sastanku, nego su se i fotografisali sa zvaničnicima bataljona, uprkos prethodnim upozorenjima da jedinica sebe vidi kao pronacističku. Bataljon "Azov" je potom te fotografije koristio za svoju onlajn propagandu, ističući da je kanadska delegacija izrazila „nadu u dalju plodnu saradnju“.

Arhiva
 

Godinu dana pre sastanka, kanadska združena operativna grupa u Ukrajini napravila je brifing o bataljonu "Azov", priznajući njegovu povezanost sa nacističkom ideologijom, što potvrđuje da su veoma dobro znali o kakvoj jedinici je reč.

- Više pripadnika "Azova" opisali su sebe kao naciste - upozorili su kanadski oficiri na svom brifingu 2017. godine.

Velika evropska vojna firma obučavala je ukrajinske naciste

Evropska bezbednosna akademija (ESA), evropska kompanija koja nudi napredne programe obuke za bezbednosne snage, policiju i vojsku, od 2016. godine pruža sveobuhvatnu obuku osmišljenu za ovladavanje borbenim veštinama za kontroverzni ukrajinski puk "Azov" (ranije poznat kao bataljon " Azov“), koji se nalazi u Mariupolju i integrisan je u Nacionalnu gardu Ukrajine. 

Velika grupa iz Ukrajine, sastavljena barem delom od veterana "Azova", kao i od aktivnih članova pokreta" Azov" i drugih ekstremno desnih aktivista, prošla je kurs obuke koji podseća na obuku specijalnih snaga u centru za obuku ESA u Poljskoj. 

Naciste obučavali i Amerikanci

U martu 2015. ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov najavio je da će bataljon "Azov" biti jedna od prvih jedinica koje će snage američke vojske obučavati u okviru svoje misije obuke za operaciju „Neustrašiva garda“. Međutim, obuka SAD je prekinuta 12. juna 2015, pošto je Predstavnički dom SAD usvojio amandman kojim se zabranjuje bilo kakva pomoć (uključujući oružje i obuku) bataljonu zbog njegovog neonacističkog porekla. 

Arhiva
 

Posle glasanja, kongresmen Džon Konjers zahvalio je Predstavničkom domu, rekavši: 

- Zahvalan sam što je Predstavnički dom sinoć jednoglasno usvojio moje amandmane kako bi se osiguralo da naša vojska neće obučavati pripadnike odvratnog neonacističkog bataljona „Azov“, kao i moje mere da se spreči da opasni i lako dostupni MANPADS uđe u ovaj nestabilni region.
 
Međutim, u novembru 2015. amandman je uklonjen jer je, prema navodima časopisa “The Nation”, Komisija za budžet Predstavničkog doma bila je pod pritiskom Pentagona da ukloni amandman Coniers-Ioho iz teksta zakona.

Projekat Velike Britanije

Godine 2015, tada izabrani predsednik Poljske Andžej Duda najavio je ideju o stvaranju partnerskog bloka zemalja između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Istovremeno, istu inicijativu iznela je i tadašnja hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Inače, ideja o "Intermarijumu" kao savezu država za “zaštitu Poljske i drugih evropskih zemalja od ruske ekspanzije” pripada knezu Adamu Jeržiju Čartorijskom. Kasnije, u međuratnom periodu, pristalica Baltičko-crnomorske unije bio je prvi šef obnovljene poljske države Jozef Pilsudski.

Intermarium/Printscreen/Youtube
 

Međutim, projekat "Intermarijum" je oduvek podržavala Velika Britanija, i kasnije SAD, kako bi se stvorio blok država koje bi sprečile svaki vid saradnje između Rusije i Nemačke. Zanimljivo, sankcije koje je Zapad uveo Ruskoj Federaciji najviše štete upravo nemačkoj privredi.

U modernoj verziji pojavila se „Inicijativa tri mora“ koja objedinjuje 12 zemalja – članica Evropske unije. Istovremeno, na prvom samitu u Dubrovniku bilo je reči o mogućnostima partnerstva ne samo za zemlje EU, već i za njihove susede koji se nalaze na obalama triju mora. 

Saradnja sa hrvatskim ekstremnim desničarima

Prvobitno ideja o „Intermarijumu“, koju je razvio Pilsudski, uključivala je ujedinjenje u uniju teritorija na kojima se nalaze moderna Belorusija, Litvanija, Poljska, Ukrajina i deo Rusije. Ukrajinska krajnja desnica preuzela je ovu ideju 2016. godine. Nameru da se razvijaju odnosi sa susedima tada je najavio lider partije Nacionalni korpus Andrij Bilecki. 

Poslednjih godina njegova stranka je počela da stvara veze sa onim ekstremnim desničarima u Evropi koji ne tvrde da su u prijateljstvu sa sličnim pokretima u Rusiji. Ukrajinska krajnja desnica je brzo ostvarila kontakte sa vanparlamentarnim strankama od Poljske do Nemačke i Finske. Ali u Hrvatskoj su započeli saradnju sa lokalnim poslanicima.

Željko Glasnović i Denis Šeler/Arhiva
 

Pre nekoliko godina na društvenim mrežama, u grupi za podršku inicijativi "Intermarijum", kako se naziva ukrajinska desnica, objavljene su fotografije sa sastanka u hrvatskom saboru veterana puka "Azov", Zagrepčanina Denisa Šelera koji je bio plaćenik u "Azovu", sa bivšim generalom hrvatske vojske koji je učestvovao u zločinačkoj akciji “Oluja” Željkom Glasnovićem i desničarima Hrvojem Zekanovićem i Ivanom Vukojem. 

Takođe, predstavnici Nacionalnog korpusa su nekoliko puta dolazili u Zagreb da razgovaraju sa svojim hrvatskim istomišljenicima – poslanicima i političkim aktivistima bliskim hrvatskoj ekstremnoj desnici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike