Nema kraja apsudrnim odlukama: Neverovatno, Rusiju sankcionišu i u svemiru!

17.03.2022

21:42

0

Rusija je ranije povukla svoje osoblje iz svemirske luke ESA u Francuskoj Gvajani, što je onemogućilo pet lansiranja satelita sa raketnim sistemom Sojuz

Nema kraja apsudrnim odlukama: Neverovatno, Rusiju sankcionišu i u svemiru!
kosmodrom - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky, Pool

Evropska svemirska agencija obustavlja planove za pokretanje misije rovera na Mars sa Rusijom zbog trenutnih dešavanja, izjavio je u četvrtak generalni direktor agencije Jozef Ašbaher.

Plan je bio da se ove jeseni lansira EkoMars rover — sa ciljem da se otkrije da li je na Marsu ikada bilo života — sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali je menadžment ESA odbacio taj plan nakon sastanka u Parizu.

- Doneta je odluka da se ovo lansiranje ne može desiti s obzirom na trenutne okolnosti, posebno sankcije koje su uvele naše zemlje članice. To ga čini praktično nemogućim, ali i politički nemogućim - rekao je Ašbaher.

To znači da će sledeće lansiranje misije na Marsu biti 2024. godine, mada je i to malo verovatno s obzirom na "troškove i vreme u vezi sa pronalaženjem zamene za ruski doprinos".

Ašbaher je rekao da su već počeli razgovori sa NASA-om o tome da se ona uključi da pomogne u projektu, a odluku o tome kako dalje ove godine doneće 22 zemlje članice agencije.

Rusija je ranije povukla svoje osoblje iz svemirske luke ESA u Francuskoj Gvajani, što je onemogućilo pet lansiranja satelita sa raketnim sistemom Sojuz. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike