Kina odbrusila Americi posle pretnji: Peking izneo zvaničan stav o sukobu u Ukrajini

18.03.2022

11:56

0

Autor: 24sedam

Kineski diplomata je naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoje mišljenje

Kina odbrusila Americi posle pretnji: Peking izneo zvaničan stav o sukobu u Ukrajini
Bajden Si - Copyright Profimedia

Peking neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, koji smatra ''neodgovornim'' i ''beskorisnim'' i zadržava ''neutralan'' stav o ukrajinskoj krizi, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen na konferenciji za novinare, prenosi RT.

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington ''nametnuti troškove'' ako Peking odluči da podrži Moskvu.

Liđijan je naveo da je ''po pitanju Ukrajine Kina samostalno donosila svoj sud zasnovan na činjenicama na objektivan i pravedan način“.

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav. On je dodao da neki američki zvaničnici i dalje pokušavaju da šire dezinformacije u vezi sa stavom Kine - nešto što je Liđian opisao kao neodgovorno i koji ne doprinosi rešavanju krize.

Po mišljenju Kine, ''ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO-a'', jer su oni ''krivci krize'', rekao je Liđen.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Si Đinping i Vladimir Putin

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da ''razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi'', kao i da ''ozbiljno preuzmu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je uoči telefonskog razgovora između kineskog i američkog predsednika, da zvanični Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.

Razgovora između Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Sija Ðinpinga održaće se danas u 14 časova po srednjoevropskom vremenu, a oni će se u njemu, kako se očekuje, fokusirati na ruski napad na Ukrajinu.

- Kina se uvek zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, poštujući ciljeve i principe Povelje UN, pridajući značaj legitimnim bezbednosnim brigama svih zemalja, podržavajući sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize i promovišući mirovne pregovore i ublažavanje humanitarne situacije - poručio je Džao i osvrnuo se na kritiku određenog dela zapadne javnosti upućenu Kinu, navodeći da “neki ljudi u SAD šire dezinformacije da bi ocrnili i izvršili pritisak na Kinu, što je krajnje neodgovorno i neće pomoći u rešavanju ovog pitanja”.

Sva dešavanja sa istoka Evrope možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike