Još jedno stop za SAD! Saudijska Arabija negirala lažne vesti: Blinken neće doći u posetu u skorije vreme

19.03.2022

10:56

0

Posle ovih navoda Bela kuća odbila je da potvrdi predstojeći raspored administracije

Još jedno stop za SAD! Saudijska Arabija negirala lažne vesti: Blinken neće doći u posetu u skorije vreme
Muhamed bin Salman - Copyright Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken neće doputovati u Saudijsku Arabiju u "skoroj budućnosti", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, formalno demantujući nedavni izveštaj koji se poziva na lokalnog zvaničnika.

U pismu koje je u subotu prenela Saudijska novinska agencija, ministar finansija je „demantovao izveštaje koji su kružili u medijima i koji su pripisani zvaničnom izvoru u ministarstvu u vezi sa posetom američkog državnog sekretara Kraljevini Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti“, dodajući da ministarstvo „nije izdalo nikakvo saopštenje u vezi sa tim“.

Izveštaj o kome je reč potiče od Rojtersa, koji citira „zvaničnika iz ministarstva spoljnih poslova Kraljevine“ koji tvrdi da Rijad i Vašington planiraju posetu kako bi „pojačali tekuće 'pozitivne diskusije'“. Ranije ove nedelje, Akios je izvestio skoro isto nakon razgovora sa pet američkih, izraelskih i palestinskih izvora.

Sekretar za štampu Džozefa Bajdena Džen Psaki primetila je da su visoki američki zvaničnici posetili kraljevstvo prošlog meseca da bi „razgovarali o nizu pitanja, uključujući rat u Jemenu“, kao i „energetsku bezbednost“, ali je Bela kuća odbila da potvrdi predstojeći raspored administracije.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

Zvanično poricanje Saudijske Arabije usledilo je nakon nedavne posete britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je takođe otišao u Rijad i Abu Dabi kako bi razgovarao o energetskim pitanjima sa lokalnim članovima kraljevske porodice i pokušao da ih ubedi da povećaju proizvodnju nafte.

Džonson navodno nije uspeo da postigne taj cilj, uprkos naporima Britanije i niza zapadnih saveznika da smanje zavisnost od ruskih energanata koje zbog aktuelne situacije u Ukrajini ne žele više da uvoze po cenu blagostanja sopstvenih građana.

Sva dešavanja na istoku Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike