Iza svega stoji Amal Kluni: Mesecima radila na prikupljanju dokaza, sad preko suda u Hagu zahteva da se Netanjahu uhapsi

22.05.2024

13:21

1

Oglasila se na stranici svoje fondacije

Iza svega stoji Amal Kluni: Mesecima radila na prikupljanju dokaza, sad preko suda u Hagu zahteva da se Netanjahu uhapsi
Copyright AP/Debbie Hill Profimedia

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu saopštio je u ponedeljak da će tražiti naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta. Pored toga, sud je takođe pozvao na hapšenje tri ključna lidera Hamasa.

MKS ih sve optužuje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zahtev je podneo glavni tužilac, 53-godišnji britanski advokat Karim Kan, ali on odluku nije doneo sam. Imao je niz advokata koji su ga savetovali sa opsežnim izveštajima pripremljenim tokom nekoliko meseci, a jedan od njih bila je i Amal Kluni.

Ova 46-godišnja Britanka je godinama bila poznata u po tužbama na visokom nivou, iako u to vreme pod devojačkim prezimenom Alamudin. Međunarodnu pažnju privukla je kada je započela vezu sa poznatim glumcem Džordžom Klunijem 2013. godine, za koga se udala u Veneciji u septembru 2014. Rodila mu je blizance, Elu i Aleksandra, koji imaju skoro sedam godina.

I Amal i Džordž Kluni su uvek bili na strani demokrata i bili su uključeni u različite političke i humanitarne svrhe. Ali malo ljudi je znalo da je advokatica ima toliki uticaj.

Amal, koja je rođena u Libanu, odrasla je u Velikoj Britaniji (studirala je pravo na Oksfordu), a ona i suprug su na čelu Klunijeve fondaciju za pravdu (CFJ) i pokazali su privrženost žrtvama rata u Ukrajini, ali su ćutali o bliskoistočnom sukobu. Tek sada se ispostavilo da se tokom svih ovih meseci ona fokusirala na izveštaj veštaka za MKS.

U izjavi koja prati izveštaj, koju je objavila njena fondacija, advokatica objašnjava da je "pre više od četiri meseca tužilac Međunarodnog krivičnog suda tražio da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gaza".

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Netanjahu

- Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata u ispunjavanju ovog zadatka. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize, uključujući i Međunarodni krivični sud u Hagu. Uprkos našem različitom ličnom poreklu, naši pravni nalazi su jednoglasni - navodi se u saopštenju.

- Jednoglasno smo utvrdili da je Sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i one koje su počinili palestinski državljani. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progon i istrebljenje - dodaje se.

Advokatica objašnjava da je odluku da bude u ovom veću donela jer čvrsto veruje u zakon i u "potrebu zaštite života civila". Ona napominje da je "zakon koji štiti civile u ratu razvijen pre više od 100 godina i da se primenjuje u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba".

- Kao advokat za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog. Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona. Zato podržavam istorijski korak koji je tužilac Međunarodnog krivičnog suda preduzeo da donese pravdu žrtvama zločina u Izraelu i Palestini - istakla je Kluni.

Profimedia
Amal Kluni

- Nadam se da će svedoci sarađivati sa istragom koja je u toku. I nadam se da će pravda pobediti u regionu koji je već previše propatio - kazala je ona.

Ljudska prava u fokusu njenog rada

Više od 20 godina Kluni je bila uključen u niz različitih akcija. Radi u prestižnoj londonskoj advokatskoj firmi specijalizovanoj za ljudska prava pod nazivom Doughty Street Chambers, a takođe je i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Kolumbija u Njujorku.

Sa tužiocem Kanom sarađuje tri godine, otkad ju je zamolio da bude specijalni savetnik za posmatranje humanitarne krize u regionu Darfura. Pored stvaranja fondacije koja nosi njihova imena 2016. godine, par je kroz nju dao brojne donacije, kao što je milion dolara 2017. za borbu protiv rasizma i zločina iz mržnje u SAD, projekat pomoći za školovanje 3.000 sirijske dece izbeglica u Libanu, kontrolu naoružanja i slično.

Advokatica je takođe radila na međunarodnim slučajevima, kao što je dugi granični spor između Vijetnama i Kambodže, na vraćanju grčkih skulptura iz Britanskog muzeja u Grčku i na priznanju genocida nad Jermenima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike