Norveška prva evropska zemlja koja je saopštila da će uhapsiti Netanjahua

22.05.2024

00:35

0

Tužilac MKS zatražio je u ponedeljak od suda da izda naloge za hapšenje Netanijahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galant

Norveška prva evropska zemlja koja je saopštila da će uhapsiti Netanjahua
Benjamin Netanjahu - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Norveška je prva evropska zemlja koja je saopštila da će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ukoliko Međunarodni krivični sud (MKS) raspiše poternicu za njim.


Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ejde rekao je da će Norveška morati da uhapsi Netanjahua ako bude raspisana poternica, prenela je Al Džazira.

Ejde je rekao za norvešku TV 2 da je Norveška, na osnovu međunarodnog prava, obavezna da uhapsi Netanijahua i lidere Hamasa i da to važi za sve zemlje u Evropi, osim Turske.

Tužilac MKS zatražio je u ponedeljak od suda da izda naloge za hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, kao i trojice zvaničnika palestinske militantne grupe Hamas.

Sud je zatražio i hapšenja trojice visokih lidera Hamasa, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, u napadu na kibuce. Benjamin Netanjahu je reagovao ocenivši da je takva odluka suda apsurdna, te da je ceo Izrael na meti. Oglasio se i Hamas i poručio da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom".

Predsednik SAD smatra da je zahtev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera ''nečuven'', te da se ne slažu s poređenjem Izraela i Hamasa.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja vojnu akciju širom Pojasa Gaze. U Rafi, Džabaliji i Beit Lahiju, poginulo je na desetine Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane Galant je u razgovoru sa američkim savetnikom Džejkom Salivenom, najavio širu vojnu akciju u Rafi.

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 35.562, povređeno je  79.652, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike