Šta bi mogli da znače nalozi za hapšenje Netanjahua i vođa Hamasa?

22.05.2024

09:14

0

I rukovodstvo palestinskih militanata i izraelski zvaničnici i američki političari pobunili su se zbog izjednačavanja dveju strana u sukobu

Šta bi mogli da znače nalozi za hapšenje Netanjahua i vođa Hamasa?
Copyright AP Photo/Mohammad Jahjouh/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Benjamin Netanjahu je besno odgovorio na vest da bi mogao da se izda nalog za njegovo hapšenje zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

To je nazvao moralnom uvredom istorijskih razmera, tvrdeći da Izrael vodi pravedan rat protiv Hamasa, genocidne terorističke organizacije koja je izvršila najgori napad na jevrejski narod od Holokausta.

Netanjahu je otišao toliko daleko da je rekao da je Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS), jedan od velikih antisemita modernog doba.

Kan je, kako je rekao, poput sudija u nacističkoj Nemačkoj koje su Jevrejima uskratile osnovna prava i omogućile Holokaust. Njegova odluka da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane je "bezobrazno dolivanje ulja na vatru antisemitizma koja besni širom sveta", naveo je Netanjahu.

Izraelski premijer je govorio engleski u snimku koji je objavila njegova kancelarija, što je do sada radio kad god je hteo da njegova poruka stigne do strane publike koja mu je najvažnija, u SAD.

Reagujući na tu vest, izraelski ministar odbrane Joav Galant opisao je u utorak naloge za hapšenje njega i premijera Benjamina Netanjahua kao sramotan pokušaj mešanja u rat.

Profimedia
Benjamin Netanjahu

- Pokušaj tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana da preokrene akcije neće uspeti - paralela tužioca između terorističke organizacije Hamas i Države Izrael je prezrena i odvratna - napisao je on na Iksu.

- Država Izrael nije priznala Sud i ne prihvata njegov autoritet - dodao je.

Šta piše u zahtevu tužioca MKS

Ogorčenost koju je izrazio izraelski premijer, a koju je ponovilo i političko rukovodstvo Izraela, izazvana je objavljivanjem nekoliko stranica pažljivo odabranog pravnog jezika u izjavi koju je dao Kan, glavni tužilac MKS-a, koji je istovremno savetnik britanskog kralja.

Tamo se nižu optužbe protiv tri najistaknutija lidera Hamasa, kao i izraelskog premijera i ministra odbrane.

Odlučnost da se međunarodno pravo i zakoni oružanog sukoba primenjuju na sve strane, bez obzira na to ko su one, u srži je Kanove izjave, u kojoj on iznosi svoje opravdanje za traženje naloga za hapšenje.

Profimedia
Karim Kan

- Nijedan pripadnik pešadije, nijedan komandant, nijedan civilni vođa, niko ne može delovati nekažnjeno. Zakon ne može da se primenjuje selektivno. Ako se to desi, stvaramo uslove za njegov kolaps - navodi se.

Odluka da se ponašanje obeju strana uskladi s principima međunarodnog prava izaziva gnev i van Izraela.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je podnošenje zahteve za izdavanje naloga za hapšenje nečuveno. Kako je naveo, nije bilo nikakve ekvivalencije između Izraela i Hamasa.

Hamas je zahtevao povlačenje optužbi protiv svojih lidera, tvrdeći da tužilac MKS-a izjednačava žrtvu sa dželatom i navodeći da je zahtev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog rukovodstva stigao sedam meseci prekasno, nakon što je "izraelska okupacija počinila hiljade zločina".

Kan ne pravi direktna poređenja između dve strane, osim što iznosi tvrdnju da su obe počinile niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

On takođe naglašava da ovaj najnoviji rat dolazi u kontekstu "međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa".

Profimedia
 

Sud tretira Palestinu kao državu jer ima status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, i to joj je omogućilo da potpiše Rimski statut kojim je stvoren MKS.

Netanjahu je izjavio da Palestinci neće imati nezavisnost sve dok se on pita.

Umesto da vide sramne i lažne paralele između, kako je to rekao predsednik Izraela Isak Hercog, "užasnih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela", grupe za ljudska prava su aplaudirale načinu na koji tužilac MKS-a pokušava da primeni zakon na obe strane .

B'Tselem, vodeća izraelska organizacija za ljudska prava, rekla je da nalozi označavaju brzi pad Izraela u moralni ponor.

- Međunarodna zajednica signalizira Izraelu da više ne može da održava svoju politiku nasilja, ubijanja i razaranja bez odgovornosti - dodaje se.

Borci za ljudska prava godinama se žale da moćne zapadne zemlje, na čelu sa SAD, zatvaraju oči pred izraelskim kršenjem međunarodnog prava, dok osuđuju i sankcionišu druge države koje nisu u njihovom taboru.

Akcije koje preduzimaju Kan i njegov tim su, kako veruju, ozbiljno zakasnele.

Profimedia
 

Kan kaže da su tri glavna lidera Hamasa počinila ratne zločine koji uključuju istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i mučenje.

Imenovani su Jahja Sinvar, vođa Hamasa u Gazi, Mohamed Deif, komandant brigade "Kasam", njenog vojnog krila, i Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa.

U okviru svoje istrage Kan i njegov tim intervjuisali su žrtve i preživele u napadima 7. oktobra.

On je rekao da je Hamas napao osnovne ljudske vrednosti: "Ljubav unutar porodice, najdublje veze između roditelja i deteta su iskrivljene da bi nanele nesaglediv bol kroz proračunatu okrutnost."

Izrael, rekao je Kan, ima pravo da se brani. Ali "nesavesni zločini" nisu "oslobađali Izrael njegove obaveze da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava".

Neuspeh da se to uradi, rekao je, opravdava izdavanje naloga za hapšenje gospodina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog zločina, uključujući izgladnjivanje civila korišćeno kao ratno oružje, ubistva, istrebljenje i namerne napade na civile.

Od početka izraelskog odgovora na napade Hamasa 7. oktobra, Bajden je uputio niz ukora Izraelu, izražavajući zabrinutost da ubija previše palestinskih civila i uništava previše civilne infrastrukture u Gazi.

Profimedia
 

Ali u pažljivom balansiranju sa bliskim saveznikom kojeg je uvek podržavao, Bajden i njegova administracija nisu u javnosti rekli šta misle.

Kan svoje tumačenje iznosi kristalno jasno. Izrael je, kaže on, odabrao zločinačka sredstva za postizanje svojih ratnih ciljeva u Gazi - "naime, namerno nanošenje smrti, gladi, velike patnje i ozbiljnih povreda" civilima.

Šta bi moglo da se desi dalje?

Veće sudija MKS-a sada će razmotriti da li da izda naloge za hapšenje. Države koje su potpisale Rimski statut MKS-a tada bi bile u obavezi da pritvore one za koje su izdati nalozi ako bi imale priliku za to.

Među 124 potpisnice nisu Rusija, Kina i SAD, kao ni Izrael.

Međutim, MKS je presudio da ima zakonska ovlašćenja da krivično goni prestupnike u ratu jer su Palestinci potpisnici.

Ako se izdaju nalozi za hapšenje, to bi značilo da Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, neće moći da poseti bliske zapadne saveznike bez rizika od hapšenja.

Profimedia
 

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da akcije MKS-a nisu bile od pomoći za zaustavljanje borbi, izvlačenje talaca ili ulazak humanitarne pomoći. Ali ako se izdaju nalozi, Britanija bi morala da izvrši hapšenje, osim ako ne bude tvrdila da Netanjahu ima diplomatski imunitet.

Važan izuzetak za Netanjahua i Galanta su SAD. Bela kuća veruje da MKS nema jurisdikciju u sukobu, što je pozicija koja bi mogla da proširi podele unutar Demokratske partije Džoa Bajdena vezane za rat.

Naprednjaci su već pozdravili akciju MKS-a. Odlučni saveznici Izraela među demokratama mogli bi podržati republikanske poteze za usvajanje zakona kojim bi se sankcionisali zvaničnici Međunarodnog krivičnog suda ili bi im se zabranio ulazak u SAD.

Dok su se glasine o predstojećim optužnicama širile Evropom, Amerikom i Bliskim istokom pre nekoliko nedelja, grupa republikanskih senatora uputila je pretnju Kanu i njegovom osoblju kakva se može čuti samo u filmovima.

- Ciljate li Izrael, mi ćemo ciljati vas. Upozoreni ste - navodi se.

Joav Galant takođe ne bi mogao da putuje slobodno. Kritičari ponašanja Izraela često su citirali reči koje je upotrebio kada je najavio da će Izrael izvršiti opsadu Gaze.

Profimedia
Joav Galant

Dva dana nakon napada Hamasa 7. oktobra, Galant je rekao: "Naredio sam potpunu opsadu Pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno. Borimo se sa ljudskim životinjama i postupamo u skladu s tim."

Kan piše da je Izrael namerno i sistematski lišio civilno stanovništvo u svim delovima Gaze predmeta neophodnih za ljudski opstanak. Glad je, kaže on, prisutna u delovima Gaze i neminovna u drugim.

Izrael poriče da postoji glad, tvrdeći da nestašica hrane nije uzrokovana njihovom opsadom, već Hamasovim krađama i nesposobnošću UN.

Ako se izda nalog za hapšenje Ismaila Hanijea, šefa političkog ogranka Hamasa, on će morati da razmisli o redovnim putovanjima radi sastanaka sa visokim arapskim liderima. Verovatno će mnogo više vremena provoditi u bazi u Kataru, koji, kao i Izrael, nije potpisao Rimski statut kojim je uspostavljen MKS.

Veruje se da se druga dvojica optuženih lidera Hamasa, Jahja Sinvar i Mohamed Deif, kriju negde u Gazi. Nalog za hapšenje ne doprinosi mnogo pritiscima na njih. Izrael pokušava da ih ubije poslednjih sedam meseci.

Nalog bi takođe svrstao Netanjahua u kategoriju optuženih lidera, koja takođe uključuje predsednika Rusije Vladimira Putina i pokojnog pukovnika Muamera Gadafija iz Libije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike