Šolc odbio da kaže hoće li Nemačka uhapsiti Netanjahua ukoliko MKS izda nalog

24.05.2024

16:51

0

Portparol vlade, sa druge strane, dao je nedvosmislen odgovor

Šolc odbio da kaže hoće li Nemačka uhapsiti Netanjahua ukoliko MKS izda nalog
Copyright Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da komentariše hoće li Nemačka postupiti po potencijalnom nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Šolc je rekao da će o takvom nalogu odlučivati veće sudija, uzimajući u obzir činjenicu da je Izrael "demokratska država sa jakim i nezavisnim pravosudnim sistemom", prenosi Tajms of Izrael.

Vlada Olafa Šolca našla se pod oštrom kritikom Izraela nakon što je njen portparol izjavio da bi Nemačka "naravno" postupila po potencijalnom nalogu MKS-a.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta, optužujući ih za "izazivanje istrebljenja, korišćenje gladi kao sredstva rata, uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Osim toga, MKS je zatražio i hapšenje lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, koji se terete za "istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike