Netanjahu tera svoje: Neće biti trajnog prekida vatre dok ne uništimo Hamas

01.06.2024

18:12

0

Palestinska militantna grupa taman je pozitivno reagovala na predlog koji je stigao iz SAD

Netanjahu tera svoje: Neće biti trajnog prekida vatre dok ne uništimo Hamas
Copyright Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok vojni i upravljački kapaciteti Hamasa ne budu uništeni.

- Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu - preneo je njegove reči Tajms of Izrael.

Ovo je drugo Netanijahuovo saopštenje nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da je Izrael predložio sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas, i koji bi bio sproveden u tri faze.

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo Bajden o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tri faze plana

Bajden je izjavio da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da će uključivati potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP. Tela ubijenih talaca bila bi vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze. Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanijahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike