Ovo su rešenja današnjih testova iz izbornog predmeta: Osmaci, pogledajte da li ste rešili sve kako treba (FOTO)

20.06.2024

12:19

0

Autor: R.M.

Osmaci su mogli da biraju između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike, a najviše učenika opredeljivalo se za geografiju

Ovo su rešenja današnjih testova iz izbornog predmeta: Osmaci, pogledajte da li ste rešili sve kako treba (FOTO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir/Šporčić

Danas je održan i poslednji test u okviru završnog ispita za male maturante. Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas su polagali završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru.

Oni su mogli da biraju između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike, a najviše učenika opredeljivalo se za geografiju.

Završni ispit polažu učenici koji su završili osmi razred i odrasli koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola. Popunjavanje lista opredeljenja biće 26. i 27. juna 2024.

Za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić rekao je ranije da će preliminarni rezultati biti dostupni od subote, 22. juna u 8 sati na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, na kojem je 71 odsto roditelja izvršilo prijavu za polaganje završnog ispita, ili neposredno u samoj školi. 

On je dodao da će u subotu do 15 časova moći da podnesu prvostepene prigovore na zadatke za koje smatraju da nisu dobro ocenjeni, posle čega će uslediti drugostepeni prigovori. 

Pašić je naveo da će učenici na listi želja za upis u srednje škole, putem portala mojasrednjaškola ili u samoj školi moći da upišu do 20 želja.

"Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše", istakao je Pašić. 

Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula. 

Govoreći o broju mesta u srednjim školama, Pašić je istakao da učenici ne moraju da brinu jer ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji polažu završni ispit.

"Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi", naveo je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike