U tajnosti prave moćne podvodne dronove: Šta se do sada zna o američkoj "raži" i australijskoj "ajkuli"

17.05.2024

09:16

0

Upotreba bespilotnih letelica u vazdušnom ratu postala je uobičajena pojava, a sad se one sele i pod vodu

U tajnosti prave moćne podvodne dronove: Šta se do sada zna o američkoj "raži" i australijskoj "ajkuli"
Copyright Profimedia

Prototipi podvodnih vozila bez posade ili dronova - Ghost Shark ("Ajkula duh") i Manta Ray ("Manta raža") - koje su nedavno predstavili Australija i Sjedinjene Američke Države, mogli bi da predstavljaju budućnost podvodnog ratovanja jer umanjuju opasnost od gubitaka ljudskih života, navode stručnjaci.

Upotreba dronova u vazdušnom ratu postala je uobičajena pojava.

SAD su ih intenzivno koristile tokom sukoba u Iraku i Avganistanu, počevši od 1990-ih, a noviji, jeftiniji dronovi postali su ključni delovi vojnog hardvera za obe strane u rusko-ukrajinskom sukobu.

Kijev je takođe napravio pomorske površinske dronove, kojima je pokušao da napadne Crnomorsku flotu, pa čak i Krimski most.

Vazdušni i površinski morski dronovi mogu se kontrolisati pomoću satelita i svetlosnih i radio talasa, ali bespilotna podvodna vozila ne funkcionišu na isti način u dubinama.

Studija iz 2023. objavljena u švajcarskom časopisu "Sensors" ističe da podvodne komunikacije zahtevaju više energije i da se značajan broj podataka gubi zbog promenljivih faktora kao što su temperatura vode, salinitet i dubina.

 

 

Proizvođači nove generacije vojnih dronova ne govore na koji način bi mogli da prevaziđu probleme u komunikaciji.

Australijska "ajkula"

Kada je Australija prošlog meseca predstavila "Ghost Shark", nazvala je prototipe najnaprednijim podvodnim autonomnim vozilima na svetu.

- "Ghost Shark" će mornarici obezbediti prikrivenu, autonomnu podvodnu ratnu sposobnost dugog dometa koja može da sprovodi uporne obaveštajne podatke, nadzor, izviđanje i napade - navodi se u saopštenju australijskog ministarstva odbrane, uz napomenu da se očekuje da prvi modeli budu isporučeni do kraja sledeće godine.

Australijski zvaničnici i predstavnici proizvođača "Anduril Australia" rekli su da ne mogu da podele nijednu od specifikacija "Ghost Sharka" jer su one i dalje poverljive, ali oni su hvalili brzinu kojom je podmornica prešla od ideje do testiranja, s obzirom na to da je program počeo pre dve godine.

- Biti ispred plana, sa budžetom, to je dosad nezapamćeno - rekao je novinarima Šejn Arnot, "Andurilov" viši potpredsednik za inženjering.

Profimedia
Ghost Shark

- Isporuka prvog prototipa "Ghost Sharka" pre roka postavlja novi standard za razvoj sposobnosti brzinom koja je potrebna - rekla je u saopštenju glavni naučnik za odbranu Australije Tanja Monro.

Ema Solsberi, saradnica u britanskom trustu mozgova Saveta za geostrategiju, rekla je da "Gost Shark" izgleda kao veoma veliki dron "Orca" koji se razvija u SAD.

- Pretpostavljam da su svi oni namenjeni za slične misije - uporne obaveštajne, nadzorne, izviđačke i udarne sposobnosti, posebno u domenu protiv podmornica - rekla je Solsberijeva.

Američka mornarica nazvala je pre nekoliko meseci dron "Orca", koji je napravio "Boing", savremenom, autonomnom, dizel-električnom podmornicom bez posade sa modularnom sekcijom korisnog tereta za izvršavanje različitih misija.

Posedovanje modularnog tereta znači da "Orca" u teoriji može da nosi različite vrste oružja, u zavisnosti od zadataka, ili da bude opremljena specijalizovanom opremom za izviđanje ili eventualno prikupljanje obaveštajnih podataka.

U saopštenju se navodi da će Pentagon nabaviti još pet dronova, bez daljih detalja. Ali američka "Orca" se razvija više od decenije, navodi se u saopštenju mornarice, što je velika razlika u odnosu na brzinu kojom je Australija razvila "Ghost Shark".

Profimedia
Ghost Shark

Kris Bros, glavni direktor strategije "Andurila", rekao je da su kompanija i Australija u "procesu dokazivanja“ da se "ove vrste sposobnosti mogu izgraditi mnogo brže, mnogo jeftinije, mnogo inteligentnije".

"Anduril Australija" je saopštio da će potpuno domaći "Ghost Shark" biti dostupan za izvoz nakon što se pridruži australijskoj pomorskoj floti.

Američka "raža"

"Orca" nije jedini dron koji se razvija u SAD. Poslednji američki dron na kom se radi jeste "Manta Ray" kompanije "Northrop Grumman", čiji je prototip testiran na jugu Kalifornije u februaru i martu.

Agencija za napredne odbrambene proizvode za istraživanje (DARPA), ogranak Pentagona zadužen za razvoj novih tehnologija, kaže da je snaga "Manta Raya" u njegovoj modularnosti, sposobnosti da promeni nosivost u zavisnosti od misije.

Može se rastaviti i uklopiti u pet standardnih kontejnera za otpremu, premestiti tamo gde će biti raspoređen i ponovo sastaviti na terenu, navodi "Northrop Grumman".

Profimedia
Manta Ray 

Prototip je napravljen u Merilendu, a zatim ponovo sastavljen na obali Kalifornije.

- Kombinacija modularnog transporta preko zemlje, montaže na terenu i naknadnog postavljanja pokazuje novu mogućnost za izuzetno veliki dron - rekao je u agenciji Kajl Vorner, koji vodi program "Manta Ray" u DARPA.

Takođe je primetio da modularni metod transporta znači da "Manta Ray" može da uštedi unutrašnju energiju za svoju misiju, umesto da je koristi da dođe do mesta razmeštanja.

Poput "Orke", "Manta Ray" nije razvijen tako brzo kao "Ghost Shark". Njegov program je počeo 2020. i DARPA nije imala cilj da se "Manta Ray" ili neka njegova varijanta pridruži američkoj floti.

- DARPA sarađuje sa američkom mornaricom na sledećim koracima za testiranje i tranziciju ove tehnologije - navodi se u saopštenju agencije.

Profimedia
Manta Ray 

U međuvremenu, Kina, koju je američka vojska imenovala svojom "pretnjom u pokretu“ na Pacifiku, takođe napreduje u razvoju bespilotnih podvondih vozila, rekla je Solsberijeva.

- Iako su detalji oskudni, kao i kod većine kineskih sposobnosti, oni su ih razvijali najmanje 15 godina i verovatno sada imaju nešto slično "Orki" (ali sa torpedima) u fazi testiranja - rekla je ona.

Ekspert za podmornice H. I. Suton kaže na svojoj veb-stranici "Covert Shores" da se, prema analizi obaveštajnih podataka otvorenog koda, veruje da Peking ima najmanje šest veoma velikih podvodnih dronova u razvoju.

Pored Australije, SAD i Kine, druge zemlje koje rade na ovakvim dronovima su Kanada, Francuska, Indija, Iran, Izrael, Severna Koreja, Norveška, Rusija, Južna Koreja, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi Saton.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike