"Troglavo čudovište je krivo": Roditelji žrtava masakra u školi u Juvaldiju tužili Metu, kompaniju za igrice i proizvođača oružja

25.05.2024

14:28

0

Tuženi su i policajci koji nisu adekvatno reagovali tokom pucnjave

"Troglavo čudovište je krivo": Roditelji žrtava masakra u školi u Juvaldiju tužili Metu, kompaniju za igrice i proizvođača oružja
Drveni krstovi sa imenima dece stradale u Juvaldiju - Copyright Profimedia

Tačno dve godine nakon masakra u školi u Juvaldiju porodice žrtava su u petak podnele više državnih tužbi u Kaliforniji i Teksasu protiv giganta društvenih medija Mete, Activision-a (proizvođača popularne video igre "Call of Duty") i kompanije Daniel Defence, proizvođača AR-15 koji je tinejdžer revolveraš koristio u pucnjavi.

Tužbe su usledile dva dana pošto je ista grupa od 19 porodica postigla nagodbu od 2 miliona dolara sa gradom Juvaldi zbog masakra u osnovnoj školi Rob 24. maja 2022, u kom je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika.

Tužbe protiv pomenutih kompanija podneo je advokat Džoš Koskof, koji takođe zastupa istih 19 porodica koje su bile deo nagodbe od 2 miliona dolara u sredu.

Tužbe od petka tvrde da su Instagram, Activision i Daniel Defense bili "partneri u šemi koja napada nesigurne, adolescentne dečake", rekli su advokati u saopštenju za javnost.

Advokati tvrde da su Meta i Activision "omogućili i ohrabrili napore proizvođača vatrenog oružja da proširi tržište svog oružja, dajući deci direktan pristup 24/7".

U tužbama se navodi da je napadač, na svoj 18. rođendan, kupio AR-15 koji je korišćen u pucnjavi jer su ga "Instagram, Activision i Daniel Defense ciljali i obaveštavali na mreži".

AP Photo/Dario Lopez-Mills, File
 

- Ovo troglavo čudovište ga je svesno izložilo oružju, uslovio ga da ga vidi kao sredstvo za rešavanje svojih problema i obučilo ga da ga koristi - rekao je Koskof u saopštenju.

Prema tužbama, napadač iz Juvaldija preuzeo je "Call of Duti: Modern Warfare“ u novembru 2021. godine i igrao je "Call of Duti" od 15. godine. U video-igrici je istaknut model AR-15, poznat kao DDM4V7, koji je korišćen u pucnjavi, navodi se u tužbama.

Advokati kažu da je 27. aprila 2022. napadač napravio nalog kod Daniel Defense i dodao DDM4V7 u svoju onlajn korpu. Zatim je 16. maja 2022, samo 23 minuta posle ponoći na svoj 18. rođendan, kupio oružje, svega osam dana pre pucnjave u Uvaldeu.

Ista grupa porodica je takođe rekla u sredu da podnosi saveznu tužbu od 500 miliona dolara protiv skoro 100 državnih policajaca koji su učestvovali u neuspešnoj reakciji organa za sprovođenje zakona na pucnjavu, zajedno sa bivšom direktorkom osnovne škole Rob Mendi Gutijerez i Peteom Aredondom, načelnik okružne policije koji je otpušten nekoliko meseci nakon pucnjave.

U opsežnom izveštaju Ministarstva pravde na 575 stranica objavljenom u januaru utvrđeno je da je tog dana bilo niz "kaskadnih neuspeha" u odgovoru organa za sprovođenje zakona. U izveštaju se navodi da je prošlo 77 minuta od trenutka kada su pripadnici policije stigli na lice mesta do trenutka kada su se suočili sa osumnjičenim i ubili ga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike