Mornari, pomorski dronovi i strah od Kine: Koja je slaba tačka američke mornarice?

06.05.2024

21:37

0

Kako navodi britanska agencija, efikasnost pomorskih dronova predstavljena je u "Crnom moru, tokom sukoba u Ukrajini"

Mornari, pomorski dronovi i strah od Kine: Koja je slaba tačka američke mornarice?
Američka mornarica - Copyright Mass Communication Specialist Seaman David Flewellyn/U.S. Navy via AP

Pokušaji Ratne mornarice SAD da izgradi flotu besposadnih plovila nisu dali konkretne rezultate, jer je Pentagon i dalje usmeren na velike brodograditeljske projekte, dok za to vreme pomorski dronovi preoblikuju pomorsko ratovanje.

Na taj način se stvara slaba tačka u mornarici, prenosi "Rojters", pozivajući se na reči pojedinih vojnih zvaničnika i predstavnika kompanija odbrambene industrije.

Kako navodi britanska agencija, efikasnost pomorskih dronova predstavljena je u "Crnom moru, tokom sukoba u Ukrajini", kao i tokom napada Huta, koji su koristili ovakve platforme za dejstvo "po komercijalnim brodovima u Crvenom moru".

Mass Communication Specialist 3rd Class Jason Tarleton/U.S. Navy via AP, File
 

Intenzivirana upotreba ovog naoružanja je privukla pažnju američkog Ministarstva odbrane, koje će na osnovu naučenih lekcija napraviti plan da se suprotstavi rastućoj moći kineske ratne mornarice u Pacifiku, ocenjuje portparol Pentagona Erik Pahon.

U skladu sa namerama MO SAD, zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks je još u avgustu 2023. najavila pokretanje inicijative pod nazivom "replikator", u sklopu koje je planirano da se u narednih 18 do 24 meseca rasporedi na stotine malih, relativno jeftinih morskih dronova, kako bi se suprotstavili "rastućoj pretnji Kine".

Ova javna demonstracija posvećenosti zapravo maskira godine oklevanja američke mornarice da izgradi flotu besposadnih plovila, uprkos više puta iznetim upozorenjima - da se radi o budućnosti pomorskog ratovanja, ocenjuje "Rojters" na osnovu svedočenja pojedinih zvaničnika i rukovodilaca kompanija za proizvodnju ovih platformi.

- Američka mornarica za ovu godinu ima budžet od oko 172 miliona dolara za proizvodnju podvodnih dronova malih i srednjih dimenzija, dok će za 2025. deo budžeta za dronove biti smanjen na 101,8 miliona - izjavio je Pahon.

Mass Communication Specialist 3rd Class Kelsey L. Adams/U.S. Navy via AP
 

U pitanju je samo sićušan deo od ukupno 63 milijarde dolara, koje je Bajdenova administracija predložila za izdvajanje za potrebe nabavke Ratne mornarice SAD u 2025. godini, navodi "Rojters".

Podsećanja radi, u pomorske dronove ubrajaju se podvodna i površinska plovila različite vrste - od malih brzih čamaca naoružanih raketama, preko minijaturnih podmornica minolovaca, sve do jedrilica opremljenih kamerama za izviđanje, podvodnim senzorima i drugom opremom.st

Međutim, izgleda da novčana sredstva, odnosno nabavka ovih plovila nisu jedini problem američke mornarice, jer je, prema rečima dvojice neimenovanih pripadnika ovog dela Vojske SAD, u prošlosti postojao problem sa nedostatkom obučene posade koja bi upravljala dronovima u izviđačkim misijama.

- Nemamo dovoljno ljudi u mornarici koji su obučeni da upravljaju pomorskim dronovima ili analiziraju hrpu podataka dobijenih uz pomoć kamera i senzora - navode oni.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike