Pentagon priznao: Huti mogu da gađaju brodove u Mediteranskom moru, oborili su i američki "riper"

23.05.2024

18:40

1

Moćniji su nego što se misli

Pentagon priznao: Huti mogu da gađaju brodove u Mediteranskom moru, oborili su i američki "riper"
Pripadnici pobunjeničke grupe Huti - Copyright Profimedia

Ono što im nedostaje u pomorskim i vazdušnim sposobnostima Huti nadoknađuju domišljatošću, kaže visoki zvaničnik Pentagona.

Već više od šest meseci, jemenska milicija pretnja je izraelskim, američkim i britanskim komercijalnim brodovima u Crvenom i Arapskom moru, gde gađa trgovačke i ratne brodove arsenalom jeftinih dronova i projektila.

Jemenska milicija Ansar Alah (Huti) ima sposobnost da gađa brodove u Sredozemnom moru, potvrdio je visoki zvaničnik Pentagona.

- Huti imaju naprednu paletu naoružanja. Oni imaju oružje koje bi moglo da stigne do Mediterana. Definitivno je zabrinjavajuće što imaju tu sposobnost - rekao je visoki zvaničnik odbrane novinarima na brifingu ove nedelje, tražeći anonimnost kako bi razgovarao o osetljivim temama.

Zvaničnik je napomenuo i da SAD do danas nemaju dokaze da Huti zapravo pokušavaju da napadnu na Mediteranu, koji se nalazi 2.000 kilometara ili više od oblasti severozapadnog Jemena pod kontrolom milicije.

Procena Pentagona je u potpunoj suprotnosti sa onim što sami Huti govore i sa onim što rade zemlje u regionu usred tekuće delimične pomorske blokade milicije, za koju gruša Ansar Alah kaže da je njen način da pokaže solidarnost sa Palestincima usred ofanzive Izraela u Gazi.

Profimedia
 

Tradicionalni američki saveznici u regionu Zaliva, koji su nekada bili uključeni u veliki višegodišnji rat protiv Huta ovog puta su izbegavali da se angažuju protiv milicije, a regionalni moćni igrač Saudijska Arabija ograničava vazdušni prostor američkim ratnim avionima koji traže baze iz kojih se napadaju mete unutar Jemena i umesto toga traže diplomatski kraj sukoba sa Hutima.

Huti su nedeljama upozoravali na spremnost da prošire blokadu Crvenog i Arapskog mora na Mediteran kako bi gađali sve brodove koji idu za Izrael, ali tek treba da sprovedu pretnju.

Obaranje američkog drona "riper"

Huti su u utorak saopštili da su oborili još jedan dron MK-9 vredan 32 miliona dolara iznad jemenskog vazdušnog prostora. Incident je drugi za manje od nedelju dana i najmanje peti put od poslednje eskalacije na Crvenom moru da je milicija uništila napredni deo hardvera američke bespilotne letelice.

- Snage protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Jemena oborile su američku bespilotnu letelicu MK-9 Reaper dok je izvodila neprijateljske misije u vazdušnom prostoru pokrajine Al Bajda. Bespilotna letelica je gađana lokalno napravljenim projektilom zemlja-vazduh - rekao je portparol vojske Huta Jahja Sare’e u saopštenju.

- Oružane snage Jemena nastavljaju da razvijaju odbrambene sposobnosti kako bi se suprotstavile američko-britanskoj agresiji na našu zemlju i nastavljaju da sprovode vojne operacije za potlačeni palestinski narod sve dok se opsada ne prekine i agresija na palestinski narod u Pojasu Gaze ne bude zaustavljena - rekao je portparol.

Američka vojska je priznala izveštaje o uništenju "ripera", ali nije odmah komentarisala istinitost tvrdnji Huta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike