Koliko su učinkoviti vodeni dronovi koje koristi Ukrajina? Često ih upotrebljavaju u napadima, a ispostavilo se da imaju samo jednu prednost

07.09.2023

21:19

0

Novi oblik pomorske tehnologije dobija na zamahu i može promeniti budućnost pomorskog ratovanja iako nije dao velike rezultate na bojnom polju

Koliko su učinkoviti vodeni dronovi koje koristi Ukrajina? Često ih upotrebljavaju u napadima, a ispostavilo se da imaju samo jednu prednost
Copyright Printscreen Youtube/CNN

Višestruki pokušaji napada ukrajinskih pomorskih bespilotnih plovila na strateški Krimski most koji povezuje istočno poluostrvo Krim sa ruskim kopnom osujećeni su u više navrata u poslednjih nekoliko meseci.

Poluostrvo Krim, na kom se nalazi ključna ruska pomorska baza, bilo je česta meta ukrajinskih dronova i raketnih napada. Sa svojom flotom svedenom na nekoliko patrolnih čamaca, Kijev je takođe pribegao napadima na rusku infrastrukturu i brodove plovilima kojima se upravlja na daljinu.

Ovaj novi oblik pomorske tehnologije dobija na zamahu i može promeniti budućnost pomorskog ratovanja iako nije dao velike rezultate na bojnom polju.

Šta su morski ili vodeni dronovi?

Morski dronovi su mala plovila bez posade. Za razliku od vazdušnih dronova, ovi rade na površini vode ili ispod nje.

Postoji mnogo termina koji se koriste za njihovo opisivanje, uključujući čamce dronove, brodove dronove i površinske brodove bez posade.

Dolaze u svim oblicima i veličinama i koriste se za različite zadatke, uključujući praćenje onoga što se dešava u okolini.

Ove bespilotne letelice mogu se koristiti i u vojne svrhe - za čišćenje mina, nadzor ili detoniranje u blizini ciljeva poput neprijateljskih brodova.

Nekoliko morskih bespilotnih letelica snimljeno je od početka sukoba u Ukrajini, uključujući i onu koja je navodno dospela do obale Krima.

Pored dronova koji rade na površini vode, Ukrajina je nedavno predstavila prototip bespilotnog, podvodnog drona pod nazivom Toloka TLK-150.

Kako rade morski dronovi i koliko koštaju?

Uobičajene karakteristike morskih dronova uključuju ugrađene eksplozive i kamere koje emituju slike osobi koja ih kontroliše.

Ciljevi velikog dometa su obično unapred programirani u dronove kada se lansiraju.

Printscreen Youtube/CNN
 

Zatim ih daljinski vodi čovek dok se približavaju meti, objašnjava Sidart Kaušal iz istraživačkog centra za odbranu Rusi.

Neki ukrajinski morski dronovi su razvijeni uz pomoć kampanja za prikupljanje sredstava. Obično se prave od "gotovih" komponenti koje se često koriste za komercijalnu, a ne za vojnu upotrebu, dodaje gospodin Kaušal.

Ruski mediji i blogeri tvrde da ih je Rusija koristila i u napadu na most u lučkom gradu Odesi.

Koliko morskih dronova svaka strana ima nije javno poznato. Takođe nije jasno koliko koštaju, ali jedan dron o kom je ukrajinska vlada objavila detalje ima cenu od 250.000 dolara, što je znatno jeftinije od mnogih tipova raketa dugog dometa.

Morski dronovi se takođe mogu rasporediti brzo i bez potrebe za potpuno obučenom posadom.

- Čak i ako se presretne mnogo jeftinih objekata, ako se u njih puca mnogo skupljim oružjem, modeli su se isplatili sami za sebe - kaže Kaušal.

Kada su morski dronovi korišćeni protiv Rusije?

Printscreen Youtube/CNN
 

Istraživanje BBC Verifi sugeriše da je Ukrajina izvela najmanje nekoliko desetina napada morskim bespilotnim plovilima - gađajući vojne brodove, rusku pomorsku bazu u Sevastopolju i luku Novorosijsk. Ovaj izveštaj se zasniva na izjavama ruskih i ukrajinskih vlasti i izveštajima lokalnih medija.

Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su za CNN da su morski dronovi korišćeni i u napadu na Kerčki most u julu.

Neki napadi su bili daleko od ukrajinskih obala.

U maju su se pojavili snimci koji pokazuju kako se dronovi približavaju ruskom brodu za prikupljanje obaveštajnih podataka zvanom Ivan Kurs, ali nije jasno da li je brod oštećen.

Rusija kaže da se incident dogodio 140 kilometara severno od bosforskog moreuza Turske - oko 193 kilometara od ukrajinske obale. Ovo sugeriše da ovi dronovi potencijalno mogu da putuju na velike udaljenosti.

Kakav uticaj morski dronovi imaju na rat?

Printscreen Youtube/CNN
 

Ukrajinsko raspoređivanje morskih dronova, po relativno niskoj ceni, označava novu eru za pomorsko ratovanje. Prema nekim analitičarima, ova taktika predstavlja sve veći rizik za Rusiju.

U poređenju sa brodovima, morske dronove je teže otkriti na radaru jer putuju nisko na vodi i prave daleko manje buke.

Iako Ukrajina nema značajnu mornaricu, njena pomorska bespilotna plovila su sprečila Rusiju da preuzme potpunu kontrolu nad Crnim morem, kaže Katažina Žisk, profesorka na Norveškom institutu za odbrambene studije.

Napad na rusku pomorsku bazu u Sevastopolju, oktobra 2022. godine, bio je prvi u zabeleženoj istoriji koji je koristio i morske i vazdušne bespilotne letelice.

Najmanje tri ruska broda su oštećena u napadu, prema "GeoConfirmedu", organizaciji koja analizira satelitske i druge slike otvorenog koda. Od tada je Rusija značajno pojačala odbranu oko baze prema nedavnim satelitskim snimcima.

Printscreen Youtube/CNN
 

Morski dronovi i dalje imaju neke nedostatke.

Senzori na brodu mogu imati usko vidno polje, što će otežati praćenje pokretnih ciljeva bez tačnih podataka o lokaciji ili uočavanje kamufliranih brodova.

Onima sa ugrađenim kamerama takođe je potrebna stalna komunikacija sa svojim kontrolorom da bi ih usmerili na metu, tako da će svaki problem sa strimovanjem videa ugroziti njihovu misiju.

- Oni još nisu revolucija. I dalje smo u eksperimentalnoj fazi - kaže profesorka Žisk, dodajući da je ova strategija privukla međunarodnu pažnju i „inspirisala druge mornarice da razviju ovakve sisteme“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike