Sedmica u svetu: Novi pokolj u Pojasu Gaze, pometnja oko slanja trupa NATO-a u Ukrajinu i Teksas u plamenu

03.03.2024

21:17

0

Bajden je ponovo bio u zemlji čuda, Tramp je ređao trijumfe, a Putin je poslao ozbiljno upozorenje

Sedmica u svetu: Novi pokolj u Pojasu Gaze, pometnja oko slanja trupa NATO-a u Ukrajinu i Teksas u plamenu
Copyright Profimedia/AP Photo Julio Cortez/Pavel Bednyakov, Sputnik/Twitter ShaykhSulaiman

U nedelji za nama (26. februara - 3. marta) Izraelsci su izvršili novi masovni napad na civile u Gazi, Makron je napravio haos rekavši da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, a Teksas je gutao najveći požar u istoriji ove savezne države. Bajden je ponovo bio u zemlji čuda, Tramp je ređao trijumfe, a Putin je poslao ozbiljno upozorenje.

Bliskoistočna tragedija - Izrael

Iz Pojasa Gaze, gde je broj mrtvih premašio 30.000, nastavile su da stižu strašne vesti, što je očigledno prelilo kap u čaši aktivnog pripadnika američkih vazduhoplovnih snaga koji se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu, protestujući zbog genocida koji ta zemlja sprovodi u izolovanoj enklavi.

AP Photo/Mohammed Hajjar
 

Jemenski Huti pogodili su u utorak četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije, američki predsednik Džo Bajden je rekao da se nada da bi "sledećeg ponedeljka moglo da dođe do prekida vatre u Gazi", dok Hamas nije baš najsigurniji u to.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija izjavio je da Izrael namerno izgladnjuje Palestince i da je to očigledan ratni zločin i genocid, premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro je odgovorio na upozorenje američkog predsednika Džozefa Bajdena da će izgubiti globalnu podršku sa sadašnjim sastavom vlade, ističući da Izrael ima snažnu podršku u SAD, dok je sirijska protivvazdušna odbrana presrela u sredu izraelske napade u okolini glavnog grada Damaska.

Nemačka mornarica slučajno je gađala američki dron u Crvenom moru, Izrael je gađao kamion sa humanitarnom pomoći oko koga su se okupile stotine Palestinaca, prilikom čega je poginulo najmanje 115 ljudi, dok je skoro 1.000 ranjeno, a zbog čega su mnoge zemlje pozvale na istragu incidenta, dok se Izrael branio rekavši da je većina njih stradala u stampedu koji je nastao prilikom napada.

Profimedia/Dawoud Abo Alkas / Anadolu
 

U analizama portala 24sedam možete pročitati kako će to što su Huti regrutovali maksimalni broj boraca uticati na situaciju u Jemenu, koliko je katastrofalna situacija u izolovanoj palestinskoj enklavi, kao i kako rat u Gazi pogađa žene i porodilje.

Zapadni specijalci u Ukrajini, pomahnitali Nemci i oprezna Rusija

Nakon Švedske i Danska je obustavila istragu o sabotaži Severnog toka, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da je njegov ruski kolega Vladimir Putin urgirao 2019. da se zaustave neprijateljstva u Donbasu, a kako je počelo da se priča o slanju vojnika NATO članica u Ukrajinu, evropski lideri počeli su da negiraju da planiraju da ih pošalju tamo. Tu ideju odbacio je premijer Slovačke Robert Fico, a to su saopštili i zvaničnici Poljske, Mađarske i Češke, kao i nemački kancelar.

Profimedia
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi pojava NATO vojnika na teritoriji Ukrajine dovela do direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom i eskalacije situacije, na bojnom polju uništen je prvi američki tenk "abrams", dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ismejao evropske konferencije o Ukrajini koje ne uključuju Rusiju.

Mađarski parlament ratifikovao je zahtev Švedske za ulazak u NATO, čime je uklonjena poslednja prepreka za ulazak te skandinavske zemlje u Severnoatlansku alijansu, a tim povodom oglasio se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, rekavši da će to ojačati vojni blok, dok je nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je ideju isporučivanja raketa "taurus" Ukrajini.

Američki novinar Taker Karlson otkrio je nakon intervjua s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da su ga pre odlaska u Moskvu advokati upozorili na mogućnost pritvaranja po povratku u SAD zbog navodnog kršenja sankcija, evropski zvaničnik priznao je da su zapadni specijalci već u Ukrajini, dok je Zaharova istakla da će koraci Rusije nakon pristupanja Švedske NATO-u biti uslovljeni konkretnim akcijama koje preduzme Švedska unutar Alijanse.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, Putin je upozorio Zapad da su ruske nuklearne snage u stanju pune pripravnosti, rekavši da su SAD lagale o nuklearnom oružju u svemiru.

Istraživanje FOM-a pokazalo je da predsedniku Rusije veruje 82 odsto Rusa, a otkriveno je i da su nemački vojni lideri navodno razgovarali o operaciji bombardovanja Krimskog mosta, što je saopštila u petak glavna urednica RT-a Margarita Simonjan, pozivajući se na audio-snimak koji su pustili ruski bezbednosni zvaničnici, a za koji nemački mediji kažu da je autentičan.

Šef FSB-a tvrdio je da CIA ima mnogo baza u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Trampov povratak jedina šansa za mir, američki general je priznao da Rusija ima najraznovrsniji nuklearni arsenal na svetu, a u analizi portala 24sedam možete pročitati kako je Rusija uspela da zaobiđe sankcije Zapada, koje su, po svemu sudeći, promašile svoj cilj.

Nepromišljeni saveznik Ukrajine

AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, rekavši uz to i da ne treba isključiti i slanje vojnika evropskih zemalja na bojno polje, što je napravilo buru u njegovoj zemlji i EU.

Lider stranke „Nepokorena Francuska“ Žan-Lik Melanšon osudio je Makronovu izjavu, nazvavši je ludošću, a na njega se obrušila i predsednica francuske parlamentarne desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen, koja je izjavila da se on "igra ratnog vođe", portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da predsednik Francuske "nije svestan onoga što govori", a kako je ova Makronova izjava napravila razdor među članicama NATO-a možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Američke peripetije

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Guverner Teksasa Greg Abot saopštio je da nacionalna garda te američke savezne države nastavlja da gradi barijeru na granici između SAD i Meksika, bez obzira na zahteve Bajdenove administracije da to ne radi, bivši saradnici koji su direktno sarađivali sa tadašnjim potpredsednikom Džoom Bajdenom u Obaminoj administraciji nazvali su trenutne priče o njegovim godinama „veoma stvarnim problemom“, dok su neki od njih zabrinuti zbog toga što je postao „slabiji“ i „mumlaviji“, a ceo svet je iznenadila vest da su američkom lideru posle lekarskog pregleda stigli pozitivni rezultati.

Predsednik SAD i glavni favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp zabeležili su pobede na stranačkim predizborima u saveznoj državi Mičigen, dok je Tramp dobio tri puta više od glavne konkurentkinje Niki Hejli, za koju je rekao da je narod ne voli jer zna da ne može pobediti Bajdena.

Tramp je rekao da je Bajden odgovoran za invaziju migranata i da Amerika treba da ga otpusti, dok je njegov rival ponovo uspeo da napravi lapsus pomešavši Ukrajinu i Gazu

Protesti poljoprivrednika

U ponedeljak su se u Briselu ponovo održali protesti poljoprivrednika, koji su se bunili zbog jeftine cene uvoza i koji su traktorima ušli u grad, poljski poljoprivrednici blokirali su prelaz Sviecko na granici sa Nemačkom tokom protesta zbog jeftinijih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na poljskom tržištu, dok su u utorak paralisali Varšavu.

Slovenački farmeri najavili su nove proteste, francuski poljoprivrednici blokirali su ulice oko Trijumfalne kapije prekrivši senom puteve, dok su poljski poljoprivrednici na kraju blokirali i granicu sa Litvanijom zbog ukrajinskog žita.

Teksas u plamenu

Sever Teksasa zahvatila je serija šumskih požara koja je stvorila haos među stanovništvom, zbog čega je guverner Greg Abot proglasio je stanje katastrofe u 60 okruga, a za nekoliko dana sprženo je više od 340.000 hektara.

U buktinji je jedna žena izgubila život, fabrika nuklearnog oružja morala je da bude evakuisana, jezivi prizori obišli su svet, a u najvećem požaru u istoriji ove savezne države stradalo je hiljadu goveda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike