Poljski poljoprivrednici blokirali granicu sa Litvanijom zbog ukrajinskog žita: Otkrivena šema kojom se služe da ga na prevaru uvezu (FOTO)

02.03.2024

13:55

0

Protest na kontrolnom punktu Budžisko-Kalvarija na granici počeo je u petak

Poljski poljoprivrednici blokirali granicu sa Litvanijom zbog ukrajinskog žita: Otkrivena šema kojom se služe da ga na prevaru uvezu (FOTO)
Copyright Profimedia

Poljski farmeri pokrenuli su jednonedeljni protest duž granice sa Litvanijom protiv uvoza ukrajinskog žita, saopštile su vlasti baltičke države. Poljoprivredni radnici mesecima blokiraju kontrolne punktove na ukrajinskoj granici u pokušaju da spreče da isporuke jeftinih proizvoda stignu u susednu zemlju.

Protest na kontrolnom punktu Budžisko-Kalvarija na granici Poljske i Litvanije počeo je u petak, objavila je na Fejsbuku uprava litvanske opštine Kalvarija.

Poljski poljoprivrednici od jeseni protestuju protiv uvoza ukrajinskog žita. Tvrde da su poljoprivredni proizvođači iz susedne zemlje u nepravednoj prednosti, s obzirom na to da ne moraju da se pridržavaju propisa EU niti da plaćaju poreze bloka.

Profimedia
 

Poljoprivrednici su u potpunosti blokirali kamione iz Ukrajine da uđu u Poljsku, ali koriste "novi oblik protesta" na litvanskoj granici, saopštile su vlasti Kalvarije.

- Cilj ovog poteza nije da se parališe važna transportna arterija ili namerno nanese šteta preduzećima, već da se skrene pažnja na pitanje tranzita žitarica iz Ukrajine i drugih zemalja koje nisu članice EU kroz Litvaniju - objasnili su oni.

Organizator protesta Karol Pječinski uverio je LTR, emitera, da neće biti "potpune blokade” granice sa Litvanijom. Ono što farmeri nameravaju da urade jeste da zajedno sa graničnom stražom pregledaju kamione koji ulaze u Poljsku kako bi proverili da li prevoze žito, rekao je on.

Profimedia
 

Pječinski je tvrdio da ne samo ukrajinsko, već i rusko i belorusko žito ulazi u Poljsku preko litvanske teritorije.

Organizator protesta je govorio o takozvanoj "ringišpilu za žito“, za koji tvrdi da koriste dobavljači da zaobiđu zabrane ukrajinskog žita koje su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka. Kamioni sa žitom iz Ukrajine prolaze kroz poljsku teritoriju u Litvaniju, što je dozvoljeno po uslovima embarga. Potom se vraćaju u Poljsku iz baltičke nacije, ali na granici dobijaju nove papire, prema kojima žito koje nose postaje teret EU koji više ne podleže ograničenjima, naglasio je Pječinski.

Profimedia
 

Zamenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Mihal Kolođejčak rekao je ranije radiju RMF FM da je količina ukrajinskog žita koja se isporučuje u zemlju preko Litvanije beznačajna. Od 1.500 kamiona koji su nedavno provereni samo u jednom je bio ukrajinski teret, rekao je Kolodjejčak i dodao da je takav put transpiracije jednostavno neisplativ.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike