Bivši Obamini saradnici zabrinuti za Bajdena: To je stvaran problem, postao je "slabiji" i "mumlaviji"

27.02.2024

17:26

0

Ankete pokazuju da je čak 80 odsto Amerikanaca izrazilo zabrinutost zbog toga što predsednik SAD ima 81 godinu

Bivši Obamini saradnici zabrinuti za Bajdena: To je stvaran problem, postao je "slabiji" i "mumlaviji"
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bivši saradnici koji su direktno sarađivali sa tadašnjim potpredsednikom Džoom Bajdenom u Obaminoj administraciji nazvali su trenutne priče o njegovim godinama „veoma stvarnim problemom“, dok su neki od njih zabrinuti zbog toga što je postao „slabiji“ i „mumlaviji“.

- Ako gledate Džoa Bajdena kako govori, on često zvuči krhko i zvuči slabije nego ranije, čak i 2019. i 2020 - rekao jeu nedavnoj epizodi Podkast „Pod Save America“ Džon Favro, glavni pisac govora za Baraka Obamu u vreme kada je Bajden bio potpredsednik.

- Glas zvuči slabašno, a on više šuška zbog artritisa - rekao je Favro, dodajući da najstariji predsednik ikada deluje „mumlavo“.

On je primetio da ankete pokazuju da je čak 80 odsto Amerikanaca izrazilo zabrinutost zbog toga što predsednik ima 81 godinu - rekavši da se s tim treba direktno pozabaviti jer birači mogu da vide njegov jasan pad.

Iako je američki predsednik imao veliku seriju gafova, on mora da se pojavljuje pred kamerama još više ako želi da ublaži zabrinutost birača zbog njegovih godina - a njegovo odsustvo bilo bi još gore, upozorio je Favro.

- Kada se čini da ga svetski događaji obuzimaju, a on nije dovoljno snažan, to zabrinjava ljude - tvrdi Favro.

AP Photo/Evan Vucci
 

Kovoditelj podkasta, Džon Lovet, još jedan nekadašnji pisac Obamin govora, složio se i tvrdio da bi Bajdenova kampanja trebalo da iznese predsednika u javnost kako bi pokazao svoje mentalne i fizičke sposobnosti - čak i ako su zabrinuti da će napraviti još gafova.

- Siguran sam da to znači više pogrešnih koraka... više gafova koji počinju da kruže, ali ako Bajden ne istupi, onda su u pravu oni koji tvrde da ne bi trebalo da vodi zemlju - kazao je Lovet.

Bivši Obamin viši savetnik Den Fajfer izrazio je zabrinutost u odvojenom intervjuu.

- To je veoma realno pitanje. Ako Bajden ne može da vas razuveri, posebno svoje glasače iz 2020, onda ne mislim da može da pobedi na izborima - tako da je na neki način to suština njegove kampanje - rekao je on za Kurijer.

Fajfer je dodao da bi rešavanje Bajdenovih godina trebalo da bude „prvi strateški prioritet“ za kampanju za reizbor.

- Postoji deo birača koji su odlučili da je Džo Bajden prestar za taj posao i da ne može to da radi, tako da neće slušati bilo šta što kaže - zaključio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike