Velika pobeda Etiopije: Bitka kod Adve - okršaj koji je zauvek promenio tok afričke borbe protiv kolonijalnih sila!

01.03.2024

07:07

0

Autor: I. P.

Ovaj istorijski uspeh Etiopije ne samo da je zaustavio kolonijalne ambicije Italije na Crvenom moru, već je poslao snažnu poruku celom svetu o snazi, hrabrosti i nezavisnosti afričkih naroda

Velika pobeda Etiopije: Bitka  kod Adve - okršaj koji je zauvek promenio tok afričke borbe protiv kolonijalnih sila!
Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1896. godine u istorijskom okršaju koji će zauvek promeniti tok afričke borbe protiv kolonijalnih sila, hrabra etiopska vojska pod vođstvom nepokolebljivog cara Menelika II, zadala je težak udarac kolonijalnim ambicijama Kraljevine Italije, ostvarivši blistavu pobedu u bici kod Adve.

Italijanski ekspedicioni korpus, predvođen generalom Oresteom Baratijerijem, sastavljen od oko 14.500 vojnika i 56 topova, krenuo je sa nadom u osvajanje, ali se suočio sa neustrašivim duhom etiopskog naroda. Njihove snage, sa oko 70.000 pešadinaca i 8.600 konjanika, pokazale su izvanrednu manevarsku sposobnost na teškom planinskom terenu, iznenadivši i uništivši italijanske kolone u seriji preciznih i odlučnih napada.

Wikipedia
 

Greškom generala Matea Albertonea, leva kolona Italijana našla se u zamci kod Enda Kidane Mereta, gde je bila obuhvaćena i uništena do poslednjeg vojnika. Slična sudbina zadesila je i ostale jedinice, koje su razbijene bez mogućnosti povlačenja ili pružanja otpora.

Sa 6.600 poginulih, među kojima su bila i dva generala, 500 ranjenih i 1.700 zarobljenih, Italija je pretrpela poraz koji je odjeknuo svetom. Uništenje artiljerije samo je dodatno potvrdilo potpuni slom italijanskih snaga pred etiopskom odlučnošću i strategijom.

Wikipedia
 

Ovaj istorijski uspeh Etiopije ne samo da je zaustavio kolonijalne ambicije Italije na Crvenom moru, već je poslao snažnu poruku celom svetu o snazi, hrabrosti i nezavisnosti afričkih naroda.

Car Menelik II: Arhitekta modernizacije Etiopije i pobednik u bici kod Adve

Car Menelik II bio je jedan od najvećih lidera Etiopije, vladajući kao kralj i car Etiopije od 1889. do 1913. godine. Rođen je kao Sahle Mirijam 17. avgusta 1884. godine u Ankoberu, Šoa, Etiopija. Njegova majka, Voizero Ejigajehu Lemma Adijamo, bila je služavka na dvoru, a njegov otac bio je princ Haile-Melekot, sin kralja Sahle Selasija.

Tokom invazije cara Tevodrosa II 1855. godine, Melekot je ubijen, a Mirijam je zarobljen i deset godina držan kao taoc u carskoj planinskoj tvrđavi Amba Magdela. Odrastao je uz decu cara i tretiran je kao princ. Mirijam je pobegao iz Magdele 1865. godine i vratio se kući u Šou. Za Mirijama se kaže da je bio visok oko 180 cm, tamne puti sa tragovima boginja na licu i sa finim belim zubima.

Ato Bezebeh, postavljen za guvernera od strane cara Tevodrosa II, pobegao je iz regiona kada se Mirijam vratio, a Mirijam je postao Negus (kralj) regiona. Kada je car Tevodros II umro 1868. godine, Mirijam je želeo da postane car, ali je morao da se podredi Tekle Giorgisu (1868–1872) i Johanesu IV (1872–1889). U međuvremenu, počeo je da inkorporira nekoliko kraljevstava i država južne Etiopije pod svoju vlast i do smrti Johanesa IV 1889. godine, postao je najmoćniji vladar u Etiopiji, i kralj i car.

Mirijam je preuzeo ime car Menelik II prilikom krunisanja 3. novembra 1889. godine. Njegovi preci bili su vladari Menza, srca Ševe od 17. veka, i tvrdilo se da su bili u srodstvu sa Solomonovom linijom careva koji su vladali Etiopijom između 1268. i 1854. godine. Krunska titula Menelik II bila je značajna, jer je Menelik I bio legendarni sin Solomona i Makede, kraljice od Sabe. Menelik II je proširio Etiopiju gotovo do današnjih granica.

Wikipedia
 

Baš kada je Menelik II krunisan, Italijani su se naselili duž obale Crvenog mora, uspostavljajući koloniju u Eritreji. Etiopljani i Italijani su inicijalno postigli sporazum, Ugovor iz Vičalea, ali italijansko tumačenje sporazuma dalo je Italiji protektorat nad Etiopijom. Kada je Menelik II saznao za ovo, poništio je ugovor, što je rezultiralo sukobima, i kasnijom velikom bitkom kod Adve. Italijanska vojska je poražena u bici kod Adve 1. marta 1896. godine. Sa poništenim ugovorom, Italijani su se povukli.

Menelik II je započeo veliku modernizaciju koja je uključivala uvođenje nacionalne valute, izgradnju zgrada za poboljšane obrazovne ustanove i ministarstva, postavljanje železnice od Džibutija do novog glavnog grada Adis Abebe, te uspostavljanje prvih telefonskih i telegrafskih sistema u Carstvu.

Negde 1906. godine, Menelik II je teško oboleo. Doživeo je masivan paralitički udar 25. oktobra 1909. godine, što je dovelo do toga da moć pređe na njegovu suprugu, caricu Tajtu.

Menelik II je bio oženjen tri puta: sa Altash Tevodros (1864-1865), Befana Gatchev (1865-1882) i Tajtu Betul (1883-1913). Nije imao dece sa svojim suprugama, ali je imao nekoliko dece s drugim ženama koje je priznao.

Car Menelik II umro je u Adis Abebi, Etiopiji, 12. decembra 1913. godine, u 69. godini. Sledeći veliki lider cele Etiopije, Haile Selasije, nije krunisan do 1930. godine.

Potpisivanjem mira u Adis Abebi, Etiopija je postala simbol antikolonijalne borbe, ostvarivši svoju potpunu nezavisnost i inspirišući druge narode u borbi protiv kolonijalnih ugnjetavača.

 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike