Vašington u panici! Američki general priznao: Rusija ima najraznovrsniji nuklearni arsenal na svetu

02.03.2024

15:41

0

Američke strateške snage trenutno su "suočene sa izazovima koji su drugačiji od bilo čega sa čime se Amerika ikada susrela“, upozorio je Koton

Vašington u panici! Američki general priznao: Rusija ima najraznovrsniji nuklearni arsenal na svetu
Copyright Profimedia

Rusija predstavlja ozbiljan izazov američkoj vojnoj dominaciji, izjavio je u četvrtak general vazduhoplovstva Entoni Koton, koji je na čelu Strateške komande SAD. Moskva već poseduje nuklearni arsenal koji prevazilazi vašingtonski i aktivno ga modernizuje, rekao je on Komitetu za oružane snage američkog Senata u pripremljenoj izjavi.

Zajedno sa Kinom, Rusija ubrzano poboljšava svoju poziciju protiv SAD i njenih saveznika „u više domena“, upozorio je general, dodajući da se tempo ovih promena povećava i da je sada mnogo brži od onog od „pre samo nekoliko godina“.

On je ukazao na nedavnu izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je početkom februara rekao da su ruske strateške nuklearne snage „skoro potpuno modernizovane“. Pomorska komponenta nacionalne trijade nuklearnog odvraćanja je skoro 100 odsto unapređena, rekao je on.

- Rusija trenutno poseduje najveći i najraznovrsniji nuklearni arsenal u odsnou na sve ostale nacije - rekao je Koton, posebno ukazujući na moskovske interkontinentalne balističke rakete "sarmat" i potpuno nove podmornice, takođe sposobne da nose nuklearno oružje.

ICBM Sarmat je odobren za borbeno dežurstvo u septembru 2023. Obraćajući se Ruskoj saveznoj skupštini u četvrtak, Putin je obećao da će objaviti snimke raketa u njihovim silosima. Kao jedno od najsposobnijih ruskih nuklearnih oružja, "sarmat" navodno ima procenjeni domet od 18.000 kilometara, sa teretom težine oko deset tona. Drugi tipovi oružja koje je Koton pominjao uključivali su podmornice klase "borei" i "jasen-m".

Profimedia
Sarmat

Prema američkom generalu, Moskva takođe "proširuje i modernizuje svoje nuklearne opcije“ izvan klasične nuklearne trijade. Posebno je skrenuo pažnju senatora na hipersonične rakete "kinžal" i "cirkon", za koje je tvrdio da mogu nositi nuklearni materijal.

Ruski predsednik je 2018. rekao da bi rakete "kinžal" mogle da nose nuklearne bojeve glave. Do sada su se u Ukrajini, međutim, koristile samo njihove konvencionalne varijante. "Cirkon" su protivbrodske hipersonične rakete razvijene za rusku mornaricu, koje se mogu koristiti i protiv kopnenih ciljeva.

Američke strateške snage trenutno su "suočene sa izazovima koji su drugačiji od bilo čega sa čime se Amerika ikada susrela“, upozorio je Koton, dodajući da kombinovani potencijali Rusije i Kine, zajedno sa nuklearnim ambicijama Severne Koreje i Irana, „dodaju nove slojeve složenosti u naš strateški proračun“.

On je pozvao senatore da omoguće brzu nadogradnju sopstvenog arsenala SAD, dodajući da je „apsolutno najvažnije da nastavimo brzo sa modernizacijom naše nuklearne trijade“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike